Eksperti: Latvijai ir liels potenciāls attīstīt sadarbību starp zinātni un uzņēmējdarbību

3. decembris, 2013
.
.
.

Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) notikušās starptautiskās konferences «Use Science» dalībnieki – vairāk nekā 100 universitāšu un tehnoloģiju industrijas pārstāvji no visas Eiropas – vienprātīgi akcentēja Latvijas lielo potenciālu sadarbības attīstīšanā starp zinātni un uzņēmējdarbību.

Konferenci par sadarbības veicināšanu starp augstskolām un industriju atklāja RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna, stāstot par RTU zinātnieku kompetencēm un piedāvājumu industrijai.

Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš akcentēja, ka universitātēm, valstij un uzņēmējiem ir plašas sadarbības iespējas – investējot zinātnē un jaunu produktu attīstībā, studentu apmācībā, kā arī pētījumu praktiskajā izmantošanā. Savukārt Iizglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāres vietniece Agrita Kiopa salīdzināja inovāciju politiku Latvijā un citās Eiropas valstīs.

Konferences plenārsēdē izaicinājumus savstarpēji izdevīgas sadarbības modeļa izstrādē  prezentēja Apvienotās Karalistes uzņēmējs un investors Vernon Harten-Ash. 
Zviedrijas Karaliskā tehnoloģiskā institūta (KTH) profesors Ulfs Karlssons (Ulf Karlsson) Tartu Universitātes zinātņu prorektors Marko Kirms (Marco Kirm)pievērsās augstskolu pieredzei sadarbības veidošanā ar uzņēmējiem. Kopējā Eiropas pētniecības informācijas standarta izstrādes darba grupasvadītājs Jans Dvoržaks (Jan Dvořák) no Čehijas informēja par Eiropas centieniem kopējās zinātniskās informācijas nodrošināšanā.

Otrajā konferences dienā noritēja paneļdiskusija par biznesa un universitāšu sadarbību no uzņēmēju skatupunkta, kā arī diskusija par tehnoloģiskajām platformām, to standartiem un sadarbības iespējām institucionālā, nacionālā un Eiropas līmenī.

Konferencē tika demonstrēta «Use Science» interneta platforma informācijas apmaiņas nodrošināšanai par zinātniskajām iekārtām un pakalpojumiem, lai potenciālie klienti ātrāk atrastu nepieciešamos partnerus un īstenotu savstarpēji izdevīgus projektus.

Konferencē piedalījās uzņēmēji, start-up atbalstītāji, akadēmiskās videspārstāvji, kā arī politikas veidotāji no Latvijas, Lietuvas, Lielbritānijas, Čehijas, Zviedrijas, Itālijas, Nīderlandes un Igaunijas.

«Use Science» konference ir noslēguma pasākums divu gadu starptautiskam «Central Baltic INTERREG IV A 2007–2013» programmas projektam «UseScience: Leveraging Practical Use of Science for Innovation-Driven Entrepreneurship». RTU šo projektu īsteno sadarbībā ar Tallinas Tehnoloģiju universitāti.

«Use Science» projekta mājaslapa.

Konferences video.

«Use Science» projekta konferences foto.

Konferences mājaslapa.

RTU Informācijas centrs


Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

3. decembris, 2013 plkst. 13:02

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi