RTU norisinājās diskusija par ES transporta nozares politiku

6. marts, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē (RTU EEF) piektdien, 6. martā, notika diskusija par Eiropas Savienības galvenajiem izaicinājumiem un uzdevumiem transporta nozares politikā. Diskusijā piedalījās Eiropas Komisijas (EK) transporta komisāre Violeta Bulca un Latvijas Republikas satiksmes ministrs Anrijs Matīss, un to atklāja RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis.

Diskusijas laikā dalībnieki vienojās, ka ES transporta politikai jāturpina attīstīties savienotās Eiropas virzienā, informē aģentūra LETA. V. Bulca uzsvēra, ka Eiropai turpmāk ir vajadzīgs sev pašai uzstādīt lielākas ambīcijas transporta nozares attīstībai: «Eiropai ir jābūt globālai spēlētājai, taču reizē mums, raugoties nākotnes perspektīvā, ir jāspēj nodrošināt arī «zaļā» virziena attīstība. Eiropā noteiktie standarti pieprasa atbilstošu rīcību vides saudzēšanā un sakārtošanā». Komisāre norādīja, ka dalībvalstīm turpmāk būs jāstrādā intensīvāk, lai veicinātu privāto investīciju piesaisti transporta nozares attīstībai un stiprināšanai, radot jaunus, investoriem pievilcīgus projektus.

Savukārt A. Matīss uzsvēra, ka Latvijai transporta jomā jābūt vairāk nekā līdz šim integrētai Eiropā, jo patlaban Latvija ir salīdzinoši labi savienota ar Krieviju un Baltkrieviju, taču ne tik labi ar Eiropu. «Patlaban mums nav, piemēram, maģistrāles vai dzelzceļa, kas savienotu Latviju ar Eiropu,» atzina satiksmes ministrs, piebilstot, ka šo ieceru īstenošanai nākotnē būs pieejami ne tika kohēzijas līdzekļi, bet arī tiks veicināta privāto investoru piesaiste.

ES transporta politikas galvenais mērķis ir savienota Eiropa un vienots Eiropas tirgus, taču tiek strādāts arī pie projektiem, kuru uzdevums ir dalībvalstu reģionālo ceļu pieslēgumu veidošana pie lielajām maģistrālēm. Viens no nākotnes izaicinājumiem transporta nozarē ir pilsētu mobilitāte, jo tas attiecas ne tikai uz transporta, bet arī sociālajiem, vides un enerģētikas jautājumiem. Savukārt aviācijā izaicinājums ir bezpilota lidaparātu jomas attīstība, sacīja V. Bulca.

Diskusiju sadarbībā ar RTU rīkoja EK pārstāvniecība Latvijā. Pasākumā piedalījās  Latvijas politikas veidotāji, nevalstisko organizāciju un lielāko nozares uzņēmumu pārstāvji.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

6. marts, 2015 plkst. 16:18

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi