RTU doktors Dāvis Meike autorūpnīcā Vācijā pēta un pilnveido industriālos robotus

3. februāris, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) doktors Dāvis Meike šogad savus izcilos zinātniskos sasniegumus robotu energoefektivitātes pētījumos apliecinājis, ne vien iegūstot Vernera fon Sīmensa Izcilības balvu, bet arī iedzīvinot tos vairākās ražotnēs pasaulē, tostarp Vācijā, ASV, Ķīnā un Dienvidāfrikā, raksta laikraksts «Diena».

«Pirmais robots, ko uzbūvēju pamatskolā, bija vadāms koka manipulators ar «hidraulikas» piedziņu: dažāda diametra plastikāta medicīniskajām špricēm,» savas intereses iedīgļus par robotu pasauli atceras Dāvis Meike. Nu šādu aparātu vietā viņa dzīvē stājušies industriālie roboti, ko izmanto rūpnīcās. Dāvis autoražotnē «Daimler» Vācijā tos pēta un pilnveido, turklāt jau ar ražošanā ieviestiem rezultātiem.

Šajā lauciņā tapis arī viņa RTU aizstāvētais doktora darbs «Energoefektivitātes paaugstināšanas metožu izstrādes augsti automatizētās robotu ražotnēs», kurā viņš meklē iespējas, kā industriālie roboti varētu patērēt mazāk enerģijas – patlaban katrs to tērē tik, cik aptuveni trīs mājsaimniecības. Ja rūpnīcā ir tūkstošiem robotu, tad pat 1% ietaupījums ir daudz.

Dāvis paskaidro ar vienkāršu piemēru: ja mēs, braucot ar auto, redzam luksoforā sarkano gaismu, tad diez vai brauksim «gāzi grīdā», lai strauji bremzētu pēdējos metros. Tā vietā jau laikus laideni samazināsimātrumu, lai lieki netērētu degvielu un nedeldētu bremzes. Savukārt industriālie roboti drīzāk izvēlas pirmo variantu, ja vien viņiem «nemāca» darīt citādi.

«Ir dažas tēmas, kas saistītas ar robota bremžu manipulāciju, ko pēc mana pētījuma ieteikuma robotu ražotājs ir ieviesis kā jaunas funkcijas savās sistēmās. Tās šodien tiek izmantotas vairākās ražotnēs pasaulē – Vācijā, ASV, Ķīnā, Dienvidāfrikā.» Dāvis strādā arī pie robotu simulācijas standartizācijas – robotu enerģijas patēriņš šodien de factojau tiek simulēts pēc šī standarta.

DIENA, «Balva robotu draugam» (03.02.2015.)

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

3. februāris, 2015 plkst. 12:47

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi