Noslēgusies pirmā doktorantu vasaras skola «Technology Transfer and Product Design»

1. septembris, 2014
.
.
.

No 18. līdz 22. augustam Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Cēsu filiālē notika pirmā doktorantu vasaras skola «Technology Transfer and Product Design», kura tika organizēta RTU Doktorantūras skolai sadarbojoties ar RTU Dizaina fabriku (RTU Design Factory). Vasaras skola pulcēja sešus Latvijas uzņēmumus, 20 doktorantus no RTU, Latvijas Universitātes un Tamperes Universitātes (Somija), tāpat mācībspēkus no  RTU un vieslektorus.

Fotogalerija.

Vasaras skolas galvenais mērķis bija veicināt viedokļu apmaiņu starp dažādu nozaru doktorantiem, papildinot viņu teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas, attīstītu līderību un komandas darbu. Viens no svarīgākajiem vasaras skolas uzdevumiem bija stiprināt saikni starp industriju un augstāko izglītību, dodot iespēju rast atbildes uz uzņēmumu reālām problēmsituācijām, modulējot iespējamos risinājumus, ko būtu iespējams tālāk attīstīt jau ciešāk sadarbojoties.

Par laika plānošanu doktorantus izglītoja profesionālās un personīgās izaugsmes konsultante Zane Veinberga. RTU Senāta priekšsēdētāja Elīna Gaile-Sarkane sniedza padomus, kā komandā sastrādāties, kā rūpīgi sadalīt pienākumus, kā izvēlēties komandas līderi, tāpat vadīja lekcijas par produktu dzīves cikla noteikšanu un klientu vajadzību apzināšanu.

Lai veicinātu kreatīvo domāšanu un idejām rastu jaunus pielietojumus, lekciju lasīja biedrības «Zinis» valdes priekšsēdētāja Vita Brakovska. Prototipu izstrādē atbalstu sniedza uzņēmumi «Mass Portal» un «Baltic 3D», kas sniedza ne tikai skaidrojumu par printēšanas iekārtu izmantošanu, bet arī atbalstu prototipu izveidē uz atvestajām iekārtām. Noslēguma prezentācijām gatavoties palīdzēja «Runaskursi.lv» dibinātājs Oskars Priede, kurš gan dalījās vispārīgos padomos par prezentāciju sagatavošanu, gan strādāja ar katru grupu individuāli pie izveidotās prezentācijas uzmetuma.

Noslēgumā doktoranti un uzņēmumu pārstāvji pulcējās Vidzemes koncertzālē «Cēsis», kur katra komanda prezentēja izveidoto risinājumu. SIA «Snowision» doktorantu komanda prezentēja videokameras prototipu, kas varētu filmēt kalnu nogāzes un mērīt sniega apjomus, noteikt to struktūru gan vertikālā, gan horizontālā skatā, tāpat deva ieteikumus, kā videokameru varētu uzlabot ar papildus funkcijām.

SIA «Pogritech» doktorantu komanda ar reāla prototipa vibrāciju palīdzību demonstrēja iespējamos uzlabojumus uzņēmuma izmantotajās industriālā pūdera tehnoloģijās. SIA «DPA» doktorantu komanda prezentēja sava prototipa versiju IT aplikācijas «CaptureIn» izmantošanā, kuru varētu realizēt ar potenciālu pielietojumu arī dzīvē. SIA «NeoZeo» doktorantu komanda prezentēja savu biznesa ideju, kā ar papildus ienākumu gūšanu veicināt mazās saimniecības biogāzes nodošanā, lai uzņēmums varētu palielināt biogāzes uzkrājumus.

SIA «Conelum» doktorantu komanda ar pētījuma palīdzību prezentēja uzlabota mikroskopa prototipu, kas veicinātu statistikas rezultātu ieguvi gan laika, gan kvalitātes ziņā. Vides risinājumu institūta doktorantu komanda prezentēja trīs dažādus prototipus, kas ar dažādām metodēm uzlabotu nezāļu iznīcināšanu lauksaimniecību teritorijās.

Vairāk par vasaras skolu lasāms tās mājaslapā: www.rtu.lv/en/summerschool.

RTU Doktorantūras skola

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

1. septembris, 2014 plkst. 16:29

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi