A. Ņikitenko: gribas, lai robotika nav tikai entuziastu kustība, bet arī bizness

7. aprīlis, 2010
.
.
.

RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes Sistēmu teorijas un projektēšanas katedras docents un RTU Robotikas kluba vadītājs Agris Ņikitenko, kurš strādā pie autonomas robota platformas prototipa izveides, atzīst, ka viņa mērķis ir panākt, lai robotika Latvijā neaprobežojas tikai ar entuziastu kustību, bet lai būtu izglītoti cilvēki, kas šajā jomā mācās, un bizness.

07.04.2010.

Pilns intervijas teksts laikrakstā «Dienas Bizness» (7.04.2010.).

A. Ņikitenko ir izstrādājis autonoma robota platformas prototipu un tāsvadības sistēmu. Zinātniskais jauninājums ir platformas tehniskaiskoncepts. Tas platformai ļauj pārvarēt dažādus šķēršļus, pat lielākusnekā pati platforma, jo platformas konfigurācija ir elastīga – tas ļaujkatrai platformas riteņu pusei vienlaikus pārvarēt dažādus šķēršļus,neapgāžoties un nezaudējot stabilitāti. Darbs pie robota platformaspilnveides turpinās: mērķtiecīgi strādājot pie mehānikas pieslīpēšanasun robota platformas dizaina, pēc aptuveni sešiem līdz astoņiemmēnešiem RTU izstrādātā platforma varētu kļūt par tirgus produktu – lēšA. Ņikitenko. «Autonomam robotam ir jābūt ar augstu mobilitāti un spējupārvarēt šķēršļus. Pasaulē tādu sistēmu vēl nav. Šis ir pirmaismēģinājums uzbūvēt konkrēti šādu sistēmu.»

A. Ņikitenko vada arī RTU Robotikas klubu, kas kopš 2007.gada apvienorobotbūves entuziastus un organizē robotikas sacensības. «Kad 2007.gadāsākām organizēt robotikas sacensības, Lietuvā bija divi entuziasti,tagad tur jau ir 16 cilvēku komanda. Latvijā pirmajā reizē savācām 20robotus, tagad mums ir ap simtu. Piemēram, Austrijā, kas saņem ESlīdzfinansējumu robotu sacensībām, pēc sešu gadu darba pēdējāssacensībās bija 120 dalībnieki. Baltijas valstīs sacensības organizējāmtrīs gadus un savācām 70 robotus, mūsu entuziasma potenciāls ir daudzlielāks nekā vecajā Eiropā,» norāda A. Ņikitenko.

A. Ņikitenko aizraušanās ar robotbūvi sākusies jau vidusskolā, bet2006. gadā pāraugusi darbā. «Mani vienmēr ir fascinējis tas, kaprogrammatūra spēj kaut ko fiziski kustināt. Vidusskolas laikā mājāssāku būvēt savu pirmo robotu, bet neuzbūvēju, jo nemācēju savienotdatoru ar mehāniku. (..) Sapratu, ka jāiet mācīties, citādi tur nekasnesanāks. Atnācu uz RTU, mērķis bija skaidrs no sākuma – mani interesēmākslīgais intelekts un roboti,» stāsta A. Ņikitenko.

RTU Informācijas centrs

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

7. aprīlis, 2010 plkst. 14:28

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi