RTU komercializē universitātē izstrādāto metodi

10. decembris, 2014
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) paspārnē sācis darboties pirmais uzņēmums, kas ļauj komercializēt universitātē izstrādātās tehnoloģijas. Uzņēmumā SIA «Conelum» apvienojušies RTU pētnieki, kuri, balstoties uz vairāku gadu RTU veiktās pētniecības rezultātiem, ir izstrādājuši ātro mikrobioloģiskā piesārņojuma testu EloKIT, stāsta laikraksts «Dienas Bizness».

Atšķirībā no citiem līdzīgiem testiem, kurus izmantojot pārtikas un dzērienu mikrobioloģiskās pārbaudes prasīja vairāk nekā 24 stundas, šis tests baktēriju sēnīšu un pelējuma klātbūtni produktā ļauj konstatēt ātri un efektīvi – pusstundas laikā. Testu plānots izmantot sadarbības uzņēmumos Krievijā un Lietuvā, kas nodarbojas piena produktu ražošanu.

«Mēs bijām izstrādājuši tehnoloģiju, kas ļauj identificēt dzeramajā ūdenī esošas baktērijas, un viens no nosacījumiem bija šā testa ātrums. Mūsu izstrādātais tests šo uzdevumu veica divās stundās. Tomēr zinātniekiem pašiem ir ļoti grūti savas idejas un izstrādes komercializēt. Neesam ne pārdevēji, kas spētu izskraidīt pie klientiem, ne arī veiksmīgi investīciju piesaistītāji. Tam ir vajadzīga mazliet cita specializācija un pieredze. Reiz vienā pasākumā radās iespēja pastāstīt par šo zinātnisko izstrādi jaunajiem uzņēmējiem, un mēs tikām uzrunāti - bija jautājums, vai tehnoloģiju var pielietot pārtikas rūpniecībā. Tā arī radās iespēja šo zinātnisko darbu komercializēt,» laikrakstam «Dienas Bizness» par testa komercializācijas aizsākumiem stāsta viena no uzņēmumā iesaistītajām RTU pētniecēm  Linda Mežule.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Raksta pielikumi

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

10. decembris, 2014 plkst. 13:31

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi