Konferencē diskutēs par ārvalstu studentu piesaistes šķēršļiem

3. jūlijs, 2014
.
.
.

Ceturtdien, 3. jūlijā, plkst. 14 Arhitektu namā, Torņa ielā 11, notiek praktiskā konference «Vai augstākās izglītības internacionalizācijas un ārvalstu studentu integrācijas procesi sekmē kvalitatīvāka studiju procesa un studiju vides veidošanos Latvijā?». Konferences mērķis ir ekspertu diskusijā  analizēt būtiskākos ierobežojumus, kuri šobrīd kavē kvalitatīvu ārvalstu studentu piesaistes īstenošanu un paver iespējas Latvijā radīt tādu studiju vidi, kura būtu pievilcīga ārzemju studentiem. Konferenci rīko Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Studentu parlaments.

«Viens no Rīgas Tehniskās universitātes mērķiem ir kļūt par starptautiski atzītu trešās paaudzes universitāti, kurā īpaši būtisks priekšnosacījums ir internacionalizācijas veicināšana trijās galvenajās darbības jomās – zinātnē un pētniecībā, studiju procesā un sadarbībā ar industriju. Jau šobrīd ārzemju studentu skaits mūsu augstskolā tuvojas 10% no studējošo skaita. Mērķtiecīgi darbojamies arī atzītāko Eiropas un ASV universitāšu vieslektoru piesaistē,» saka RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis.

Konferences tematikas aktualitāti akcentē arī izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete, norādot, ka, piesaistot ārvalstu studentus, Latvijas augstskolas ne tikai uzlabo studiju procesu un vairo savu labo slavu, bet arī sniedz būtisku ieguldījumu Latvijas ekonomikā un nes mūsu valsts vārdu pasaulē. «Pasaulē mēs mācāmies cits no cita. Katrai tautai izglītībā ir savs īpašais piedāvājums, un kopā tās veido fenomenu, ko dēvē par globālo izglītību. Tieši tāpēc Latvijas studentiem ir būtiski kādu laiku pavadīt citu valstu augstskolās, lai Latvijā atgrieztos ar paplašinātu redzesloku. Savukārt Latvijas augstskolas ir pierādījušas, ka tikpat veiksmīgi kā preces un pakalpojumus ir iespējams eksportēt arī garīgas vērtības – izglītību un zināšanas,» saka I. Druviete.

Savukārt projekta «Latvijā studējošo saliedētības veicināšana un ārzemju studentu diskriminēšanas mazināšana» vadītājs Juris Iljins atzīmē: «Pateicoties veiktajam pētījumam Latvijas augstskolās, mums ir iespēja identificēt attiecības starp vietējiem un ārvalstu studentiem un saprast, kā tas ietekmē augstākās izglītības telpu Latvijā, ļaujot sistematizēt  integrācijas problēmas un rast tām konkrētus risinājumus. Tas ir pamats augstākās izglītības attīstībai un veiksmīgākai internacionalizācijai.

Konferencē izskanējušie ekspertu viedokļi un rekomendācijas tiks apkopoti un nosūtīti valsts atbildīgām institūcijām.

Projektu organizē biedrība «Rīgas Tehniskās universitātes Studentu Parlaments». Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina, Norvēģija un Latvija. Projekta partneris ir Latvijas Studentu apvienība, sadarbības partneris - LR Kultūras ministrija. Pētījuma konsultants - GfK Custom Research Baltic.

Projekta informatīvā lapa. Informatīvās mājaslapas: http://www.sif.lv/,   http://eeagrants.lv/ un http://eeagrants.org/.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

3. jūlijs, 2014 plkst. 12:45

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi