RTU APF studenti uzvarējuši ideju skiču konkursā

1. decembris, 2009
.
.
.

Noslēdzies septembrī izsludinātais konkurss par parka koncepcijai atbilstošu idejas skici skatu terasei ar paviljonu Likteņdārza piemiņas parkā Koknesē. Konkursā piedalījās Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes (RTU APF) un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studenti.

01.12.2009.

Par labāko darbu, kura ideju arī 2010. gadā plānots īstenot «Likteņdārzā», tika atzīts RTU APF 5. kursa studentu Laura Lauderes un Didža Jaunzema darbs «Ideju skice skatu terasei piemiņas parkā «Likteņdārzs»», darba konsultante – lektore Māra Ābele. Šis darbs visvairāk atbilda tiem kritērijiem, kas tika izvirzīti darbu vērtēšanā – tam ir viegla konstrukcija, tas maksimāli piekļaujas vietējam reljefam un ir emocionāli atbrīvojošs, tādējādi vislabāk iekļaujoties projekta autora Shunmyo Masuno filozofiskajā koncepcijā, kas šo dārza daļu sauc par «Mierinājumu» – ar skatu uz nākotni.

Četri darbi saņēma žūrijas komisijas atzinības balvas – LMA 4. kursa students Jānis Valdmanis – par darbu «Paslēpies miers», konsultante Sandra Levāne. Žūrijas vērtējumā tas bija viens no oriģinālākajiem darbiem – ļoti aktīvs attiecībā pret apkārtējo vidi un ar lielu potenciālu formas aspektā.

RTU APF 3. kursa studenti Antons Gonda un Ivo Dzenis saņēma atzinību par darbu «Laika mašīna», Kārlis Lauders – par darbu «Paviljons «Likteņdārzā»». «Laika mašīna» ir spēcīgs, dominējošs un monumentāls darbs ar dziļu filozofisko pamatojumu un atsauci uz projekta autora Shunmyo Masuno projektā ielikto ieceri par «Likteņdārzu» kā vietu, kas atspoguļo mūsu pagātni, tagadni un nākotni. Savukārt Kārļa Laudera «Paviljons «Likteņdārzā»» fokusējas uz klasisku formu, kas labi saskan ar citām projektā iekļautajām formām – amfiteātri pusapļa formā, piemiņas namiņu apļa formā un daudzfunkcionālo ēku trijstūra formā, kā arī ar pārdomātām proporcijām un gaismēnu spēlēm.

RTU APF 5. kursa studentu Laumas Līdakas, Everitas Bergas, Zanes Makovas un Dāvja Gertnera darbs «Paviljons ar skatu terasi piemiņas parkā «Likteņdārzs» 1. daļa – Harmonija, ko atgūt vienatnē». «2. daļa – Mierinājums, ko sniedz apskāviens» (konsultantes – asoc. prof. Sandra Treija, lektores Ilze Lapiņa, Māra Ābele) izpelnījās atzinību kā darbs ar oriģinālu formu un lielu idejisko potenciālu.

Pavisam konkursā tika iesniegti 24 darbi. Konkursa uzdevums bija izstrādāt metu skatu terasei ar paviljonu Daugavas krastā ar nosacījumu, ka tam jāiekļaujas apkārtējās vides un paredzamā parka izveides kontekstā. Paviljona izvietojumam bija jāatbilst pielikumā iesniegtajam konkursa norises robežu plānam, risinājumā jāievērtē esošais dabas potenciāls un vietas īpatnības, kā arī jānodrošina skata iespējas uz apkārtējo ainavu, Daugavu, mežu, parku u. c.

Konkursa darbi tika vērtēti trijās kārtās pēc septiņiem kritērijiem – idejas oriģinalitāte un darba inovatīvais raksturs, idejas atbilstība parka koncepcijai un iekļaušanās vides kontekstā, arhitektūras kvalitāte, ar to saprotot, darba telpisko kompozīciju un risinājuma izteiksmību, funkcionalitāti un vides pieejamību, darba realizācijas potenciāls, idejas attīstības pakāpe, ekonomiskā atbilstība kontekstam un atbilstība konkursa uzdevumam.

Konkursa žūrijas darbus vadīja tās priekšsēdētājs – «Kokneses fonda» padomes priekšsēdētājs Vilis Vītols. Žūrijā bija pārstāvēti Latvijas arhitektūras eksperti Andris Kronbergs un Raimonds Saulītis no SIA «Projektēšanas birojs ARHIS», LMA asociētā profesore Barbara Ābele un RTU APF dekāns asociētais profesors Uģis Bratuškins. Konkursa žūrijas darbā piedalījās arī «Kokneses fonda pārstāvji un sadarbības partneri – Guntis Belēvičs, Fonda padomes loceklis, viens no Fonda dibinātājiem Andris Freibergs un valdes loceklis Bruno Cīrulis, Māris Liopa, «Latvijas īpašumi» valdes priekšsēdētājs, Jānis Birģelis, Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas Meža politikas departamenta direktors, Jānis Kinna, Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas Valsts Meža dienesta ģenerāldirektors, Edgars Šmaukstelis, Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas Valsts Meža dienesta Meža pētīšanas stacijas direktors.

Visi konkursā iesniegtie darbi līdz 4. decembrim apskatāmi Latvijas Arhitektu savienības izstāžu zālē, Rīgā, Torņa ielā 11.

Labāko koknkursa darbu fotogrāfijas apskatāmas šeit.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

1. decembris, 2009 plkst. 12:59

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi