RTU zinātnieki «iemācījuši» robotu grupai savstarpēji sazināties un sastrādāties (video)

15. janvāris, 2014
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki izstrādājuši daudzaģentu robotizētas intelektuālas sistēmas tehnoloģiju – sistēmu, kas nodrošina saskaņotu vairāku robotu sadarbību noteiktu uzdevumu veikšanai. Sistēma ļaus būtiski palielināt darba ražīgumu un to ir plašas iespējas izmantot lauksaimniecībā.

Pētījuma mērķis bija paaugstināt darba efektivitāti un samazināt ražošanas procesa negatīvo ietekmi uz vidi bioloģiskajā lauksaimniecībā. RTU zinātnieki izstrādāja robotu vadības sistēmas arhitektūru, specificēja saskarnes starp sistēmu veidojošajām komponentēm un izstrādāja robotu lokalizācijas risinājumu, kas balstīts uz mākslīgu telpas marķieru vizuālu atpazīšanu.

Zinātnieki izveidoja atbildības apgabalos sakņotu uzdevumu sadales algoritmu un robotu savstarpējo sadursmju noteikšanas mehānismu, kā arī robotu kustību plānošanas algoritmu un tā pēcapstrādes metodi. Papildus minētajam izstrādāts sistēmas prototips, kura vairāki tehniskie risinājumi reģistrēti kā Eiropas patentu pieteikumi un dizainparaugs.

Paralēli tika veikti pētījumi par augu mēslošanas un aizsardzības līdzekļu ietekmi uz robota konstrukcijas elementiem, kā rezultātā tika izstrādātas precīzās augu miglošanas robotizētās sistēmas tehniskās prasības, kurās apkopoti galvenie nosacījumi individuālu robotu un daudzu robotu sistēmu izmantošanai darbam siltumnīcās. Zinātnieki veica arī  eksperimentus ar platformu reālos siltumnīcas vides apstākļos.

Pētījumu īstenoja RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes Sistēmu teorijas un projektēšanas katedra sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti un SIA «Terra Virtuala» ERAF līdzfinansētā projektā «Daudzaģentu robotizētas intelektuālas sistēmas tehnoloģijas izstrāde» (Vienošanās Nr. 2010/0258/2DP/2.1.1.1.0/10/APIA/VIAA/005).

RTU Zinātnes koordinācijas un informācijas nodaļa

eraf_es-01.png

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

15. janvāris, 2014 plkst. 10:17

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi