RTU zinātnieki aicina iedzīvotājus izmantot videi draudzīgākās ekonomiskās spuldzes

20. jūlijs, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta pētnieku un jauno zinātnieku komanda pēta energoefektivitāti, konkrēti, mājsaimniecību apgaismojuma spuldžu iegādes paradumus un šo gaismekļu ietekmi uz vidi. Zinātnieki jau secinājuši, ka mazāk energoefektīvas spuldzes veicina klimata izmaiņas, stāsta Latvijas Radio.

Skaidrojot mājsaimniecību paradumus apgaismojuma spuldžu iegādē, RTU zinātnieki cer ne vien apzināt dažādu spuldžu veidu patēriņu un pircēju paradumus, bet arī mudināt iedzīvotājus domāt par apgaismojuma ierīču ietekmi uz vidi. Izvēloties enerģiju mazāk patērējošas spuldzes, iespējams telpu apgaismot, bet, izvēloties energoneefektīvas, – telpa tiek arī nevajadzīgi sildīta. Zinātnieki jau ir vienisprātis, ka klimata pārmaiņas ir reālas un skar arī Latviju, tāpēc aicina domāt par ilgtspējību.

«Mums radās ideja paskatīties tādu visiem zināmu produktu kā apgaismes spuldzes un paskatīties, kā tas notiek mājsaimniecībā – kā izvēlas cilvēki, kāpēc, atnākot uz veikalu, viņš izvēlas tieši šo spuldzi, kāpēc ne citu un kādi apsvērumi viņu vada. Pastāv dažādi varianti – gan tā saucamās ekonomiskās spuldzes, gan pašlaik ir arī LED spuldzes, kas ir vēl pakāpi energoefektīvākas, un tas ir vienkāršs risinājums, kā mēs katrs varam samazināt vienlaikus savu elektroenerģijas patēriņu, gan arī visas saistītās sekas,» stāsta RTU Vides institūta pētniece un doktorantūras studente vides inženierzinātnē Lelde Timma.

Pircēju paradumus institūts pēta, aicinot cilvēkus aizpildīt aptaujas anketu institūta mājaslapā. Tajās vaicāts, kad pēdējo reizi mājsaimniecībā mainītas spuldzes un kādas spuldzes iedzīvotāji izvēlas. Atbilžu apkopojums gaidāms vien vasaras beigās.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

20. jūlijs, 2015 plkst. 16:47

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi