RTU zinātniece Dagnija Loča: RTU zinātniekiem ir potenciāls iegūt Nobela prēmiju

19. februāris, 2016
.
.
.

«Rīgas Tehniskajā universitātē strādā fantastiski zinātnieki. Mēs noteikti nākotnē varētu iegūt Nobela prēmiju,» Latvijas Radio 1 raidījumā «Monopols» uzsver RTU Rūdolfa Cimdiņa Rīgas Biomateriālu inovāciju un attīstības centra (RCRBIC) direktore zinātniece Dagnija Loča.

«Primārais faktors Nobela prēmijas iegūšanai, kas ļoti daudziem zinātniekiem trūkst, ir radošums. Ir ļoti daudz labu izpildītāju, bet maz tādu, kuri tiešām var radīt inovatīvas idejas. Mums šādi cilvēki ir. [..] Otra lieta – katras Nobela prēmijas pamatā ir fantastisks kolektīvs. Ja Tev ir šis kolektīvs, kā manā gadījumā, tad panākt var daudz ko,» pārliecināta D. Loča.

D. Ločas vadītajā centrā zinātnieki nodarbojas ar kaulaudu aizvietotājmateriālu sintezēšanu un pētīšanu. Viņa stāsta, ka ir ļoti daudz alternatīvu, kā šos mākslīgos kaulaudus veidot –  tos var sintezēt gan no kalcija fosfāta granulām, gan kaula cementa, gan dažādām kalcija fosfāta daļiņām. «Cilvēce noveco un tai ir ļoti daudz vajadzību. Mēs kā zinātnieki varam izdomāt, kā tās apmierināt. Līdz ar to darbā nekad nepaliek garlaicīgi,» uzsver D. Loča. Svarīgākais zinātnē ir sekot līdzi jaunākajām tendencēm zinātnē un meklēt jaunas idejas, kas vēl  nav izpētītas. «Tad ķeries klāt, ej laboratorijā un dari to, kas tev patīk,» tā D. Loča.

D. Loča stāsta, ka viņa kopā ar kolēģiem nākotnē vēlētos veidot mākslīgos kaulaudus, kuros tiktu integrētas antibiotikas vai zāles pret osteoporozi. «Zāles izdalītos lokāli tieši tajā vietā, kur nepieciešams, tādā veidā pasargājot cilvēku no nepārtrauktas organisma indēšanas,» skaidro D. Loča.

«Vissarežģītākais ir tas ilgais laika posms, kamēr tu savu ideju noved līdz pērkamam materiālam. Mēs darbojamies un cīnāmies, lai savus pētījumus iedzīvinātu industrijā gan Latvijā, gan pasaulē. Diemžēl pašreiz Baltijas valstīs nav tādas biomateriālu ražotnes, tādēļ būtu fantastiski, ja tad, kad es 60 gados iešu pensijā, te varētu būt liela, skaista biomateriālu ražotne, kurā tiktu ražoti materiāli, ko visu mūžu ir veidojusi Līga [Bērziņa-Cimdiņa – RTU profesore Vispārējās ķīmijas tehnoloģijas institūta vadītāja], Rūdolfs [Cimdiņš – RCRBIC izveides autors, biomateriālu izstrādes un pētniecības skolas izveidotājs Latvijā], mēs ar vīru Jāni [Loču – RCRBIC vadošo pētnieku] un mūsu kolektīvs,» pauž D. Loča.

 

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

19. februāris, 2016 plkst. 9:48

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi