RTU Radioiekārtu katedras mācībspēks atklāj radio rašanās vēsturi Latvijā

9. oktobris, 2015
.
.
.

«Pirmajā radio klausīšanās gadā līdz 95% auditorijas to lietoja tikai ar austiņām,» 2015. gada 4. oktobrī Latvijas Radio (LR) raidījumu ciklā «Mode mainās. Klasika paliek» saka Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes mācībspēks Jānis Jansons.

Viņš stāsta, ka Latvijā doma par radio nepieciešamību parādījās 1923. gadā, kad iepirka pirmo radio telefonijas raidītāju. Jau pēc gada bija noslēgta vienošanās ar franču firmu, kas apsolīja līdz 1925. gada martam atgādāt uz Latviju radiostaciju un mastus, jo Latvijas elektrotehniķiem tajā laikā nebija pa spēkam izgatavot šādas ierīces, kā arī trūka zināšanu šajā jomā.

J. Jansons skaidro, ka pēc vairākus mēnešus ilgiem uzstādīšanas darbiem un testēšanas 1925. gada 1. novembrī notika oficiālā LR dibināšana un atklāšana, kuras laikā bija jau 300 radio abonentu. Līdz 1926. gada beigām radio abonentu skaits jau bija vairāk nekā 9 000, bet 1940. gada jūnija sākumā – jau 160 000 abonentu.

LR dibināšanas brīdī uz citu Eiropas valstu fona izskatījās tuvu vidusmēram, toties Latvija pēc abonentu skaita bija priekšā Lietuvai un Igaunijai. Tas skaidrojams ar to, ka Latvijā radio raidstacija sāka darboties par aptuveni deviņiem mēnešiem ātrāk nekā citās Baltijas valstīs, saka J. Jansons.

«1926. gadā radio aparāts maksāja 30 latu bez papildu piederumiem, austiņām bija jārēķina klāt vēl aptuveni 13 latu, bet antenu komplekta cena bija 15 latu,» stāsta J. Jansons. Salīdzinājumam viņš min, ka 1927. gadā vidējā alga valsts iestādēs strādājošajiem bija 45 lati, bet komplekts samērā vienkāršam aparātam izmaksāja ap 60 latiem.

Raidījumā viņš runā arī par patafona evolūciju, sākot no membrānas platēm, ko akustiski mehāniski pastiprina īpaša taure, līdz pat plašu ierakstiem, kas pārveidoti elektriskajā signālā.

Raidījumu cikla «Mode mainās. Klasika paliek» ierakstu iespējams noklausīties Latvijas Radio mājas lapā (05.10.2015.)

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

9. oktobris, 2015 plkst. 11:19

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi