RTU profesors skaidro radio tehnoloģiju daudzpusīgo pielietojumu mūsdienu zinātnē

19. novembris, 2015
.
.
.

«Šīs tehnoloģijas piedāvā ne tik daudz ātrdarbību, cik īsā laikā un ar ātru reakcijas laiku nogādāt vajadzīgo informāciju,» skaidrojot radio tehnoloģiju augošo lomu zinātnē mūsdienās, 2015. gada 12. novembra Latvijas Radio raidījumā «Zināmais nezināmajā» atklāj Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes (ETF) dekāns profesors Jurģis Poriņš.

Šobrīd pasaulē strauji attīstās ķermeņa bezvadu lokālā tīkla izstrāde jeb sensoru tīkls, kas pa radio viļņiem pārraida dažāda veida informāciju par cilvēka veselības stāvokli, tādā veidā uzraugot un palīdzot pieņemt dažādus lēmumus saistībā ar to, stāsta J. Poriņš.

Savukārt RTU ETF doktorants Ilvars Pētersons raidījumā skaidro citas ar radio tehnoloģijām saistītas ierīces – viedā elektroskaitītāja – būtību. Viņš pauž, ka tā galvenais uzdevums, kas ir elektroenerģijas uzskaite, saglabājas, bet jauninājums ir viedajā skaitītājā esošā komunikācijas sadaļa, kurā modems ļauj no klienta mājām radio signāla veidā sūtīt dažādus rādījumus elektroenerģijas tirgotājam, lai, piemēram, uzlabotu sniegto pakalpojumu kvalitāti un atvieglotu norēķinus par izmantoto elektroenerģiju.

Paralēli pagaidām vēl futūristiskām sistēmām radio tehnoloģijas jau šobrīd ir arī citu viedo ierīču darbības pamatā, sākot ar mobilās komunikācijas ierīcēm un beidzot ar viedajiem ledusskapjiem un luksoforiem.

Raidījuma «Zināmais nezināmajā» ierakstu iespējams noklausīties Latvijas Radio mājas lapā (12.11.2015.)

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

19. novembris, 2015 plkst. 11:38

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi