RTU profesors akcentē gaismas nozīmi dzīvības pastāvēšanā

25. septembris, 2015
.
.
.

Gaismai ir liela nozīme ar kvantu fiziku saistītajā mākslīgā intelekta jomas attīstībā, turklāt, tieši pateicoties gaismas esībai uz mūsu planētas, ir iespējama dzīvība uz Zemes, 2015. gada 24. septembrī Latvijas Radio (LR) raidījumā «Zināmais nezināmajā» gaismas nozīmi atklāj Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Optiskās katedras profesors Andris Ozols.

Raidījums notiek pirms gadskārtējās Zinātnieku nakts, kura 2015. gadā ir veltīta gaismai. A. Ozols raidījumā skaidro, ka gaisma ir pamatā daudzām tehnoloģijām, piemēram, lāzeriem, apgaismes iekārtām un šķiedru optiskās pārraides sistēmām, kas ir optimālākais diapazons sakariem no signāla – trokšņa attiecības viedokļa.

Turklāt profesors min, ka, interesējoties par gaismu, labāk arī var saprast, kā ir uzbūvēta apkārtējā pasaule, jo ar gaismu saņemam 90% informācijas par apkārtējo pasauli. Arī dzīvības esamība uz Zemes ir cieši saistīta ar fotosintēzi, kas notiek, pateicoties tieši gaismas esamībai uz mūsu planētas.

RTU profesors raidījumā stāsta, ka kvantu fizikas, kas arīdzan radusies gaismas pētījumu rezultātā, nākamie soļi – kvantu internets un kvantu datori – būs tie, kas veicinās pētījumu attīstību mākslīgā intelekta laukā.

Raidījuma «Zināmais nezināmajā» ierakstu iespējams noklausīties Latvijas Radio arhīvā (24.09.2015.)

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

25. septembris, 2015 plkst. 16:38

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi