RTU profesore Dagnija Blumberga pamato, kāpēc ir izdevīgi taupīt enerģiju

13. augusts, 2015
.
.
.

Latvijā energoefektivitāte nav ļoti populāra un izplatīta, jo trūkst informācijas, kā cilvēkus individuāli ietekmē energoefektīvs dzīvesveids, 2015. gada 11. augusta laikrakstā «Diena» Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta (VASSI) pētījumos iegūtos secinājumus atklāj VASSI direktore profesore Dagnija Blumberga.

Viņa stāsta, ka cilvēki maz uzticas, piemēram, būvnieku padomiem par enerģijas taupīšanas iespējām mājās, bet vairāk — citu pozitīvajiem piemēriem, kas apliecina ieguldījumu pozitīvo efektu, un mazliet arī zinātnieku secinājumiem, kur ar konkrētiem aprēķiniem ir pierādīti reālie ieguvumi. Profesore atceras gadījumu, kad nācies ilgu laiku pārliecināt kādu pazīstamu rūpniecības uzņēmuma īpašnieku, ka, īstenojot virkni energoefektivitātes pasākumu, viņam būs iespēja ietaupīt diezgan lielu naudu: «Sākumā zinātnieku stāstītajam neviens neticēja. Uzņēmuma darbinieki ilgi nepiekrita mūsu aprēķiniem, taču īpašnieks piekrita pamēģināt veikt vienkāršas darbības, kas prasīja nelielus ieguldījumus, un rezultātā viņš gada laikā ietaupīja 140 tūkstošus eiro un bija ļoti pārsteigts par sasniegto efektu.»

Profesore Blumberga uzskata, ka viens no efektīvākajiem instrumentiem, kā veicināt sabiedrības vēlmi mainīt savus paradumus un ikdienā taupīt elektroenerģiju, ir valsts rīcība, piemērojot tādu nodokļu politiku, kas iedzīvotājus un uzņēmumus rosina rēķināt izdevumus un apzināt iespējas ekonomēt.

Pilnu rakstu par iespējams izlasīt «Dienā» (11.08.2015.)

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

13. augusts, 2015 plkst. 9:13

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi