RTU laboratorijās tiek radītas nākamās paaudzes komunikāciju tehnoloģijas

9. aprīlis, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki Valsts pētījumu programmas «NexIT» projektā izstrādā jaunas paaudzes tehnoloģijas, kas uzlabos transporta un komunālo pakalpojumu sistēmas pilsētvidē.

Mūsdienu dinamiskajā pasaulē iedzīvotāju skaits pilsētās strauji pieaug, tāpēc aizvien aktuālāka kļūst ūdens apgādes un citu pilsētas infrastruktūras pakalpojumu kvalitatīva un savlaicīga nodrošināšana. Tāpat sarežģīta ir transporta sistēmas piemērošana ievērojami lielākam auto skaitam, kas rada gan sastrēgumus, gan gaisa piesārņojumu.

Zinātnieku mērķis «NexIT» projektā ir izstrādāt sistēmu, ar kuras palīdzību varēs gan kvalitatīvi sniegt ūdensapgādes un citus komunālos pakalpojumus, gan modelēt un pētīt dažādu infrastruktūru savstarpējās ietekmes avārijas situācijās. Līdztekus tiek izstrādāti inovatīvi risinājumi viedai transporta sistēmai, kas ļaus realizēt laikā nepārtrauktu transporta plūsmu vadību un transportēšanas procesa optimizāciju, satiksmes problēmu gadījumā automašīnas novirzot noteiktos transporta koridoros.

Zinātnieku piedāvātais metožu, rīku un aparatūras kopums ļaus iegūt kvalitatīvāku un apjomīgāku informāciju par pilsētvides procesiem ikdienas un krīzes apstākļos.  Ņemot par pamatu šo informāciju, varēs izveidot jaunus datu konsolidācijas un apstrādes līdzekļus, kā arī izstrādāt modernus sensoru tīklus un tajos balstītus jaunus pakalpojumus valsts, pašvaldības institūcijām, kā arī komersantiem. Veidojot jaunas viedo sensoru un to tīklu inovatīvas aparatūras un programmatūras platformas, tiks pētītas un tālāk attīstītas konkurētspējīgas, modeļos balstītas jaunās informācijas un komunikācijas tehnoloģijas un to lietojums mūsdienu tīmekļa vidē.

Projekta īstenošanā piedalās RTU zinātnieki no Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes Lietišķo datorsistēmu institūta, Informācijas tehnoloģiju institūta Modelēšanas un imitācijas katedras, kā arī no RTU Būvniecības fakultātes Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas institūta Ūdens inženierijas un tehnoloģijas katedras. Ar RTU komandu projektā sadarbojas Transporta un sakaru institūta zinātnieki.

Valsts pētījumu programmas «Nākamās paaudzes informācijas un komunikāciju tehnoloģiju» (NexIT) projektu koordinē RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts.

Projekts noslēgsies 2017. gadā un tā kopējais budžets ir 263 889 eiro.

RTU Zinātnes koordinācijas un informācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

9. aprīlis, 2015 plkst. 13:23

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi