RTU izcilā robotikas studente Anete Vagale pēta, kā robotus sekmīgāk ieviest cilvēka dzīvē

24. septembris, 2015
.
.
.

«Izvēlējos šo studiju programmu, jo gribēju studēt kaut ko sarežģītu un neparastu, lai tas man būtu kā izaicinājums un es pārbaudītu, uz ko esmu spējīga,» saka Anete Vagale – pirmā meitene, kas ieguvusi bakalaura grādu Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studiju programmā «Intelektuālas robotizētās sistēmas». Izcilo sekmju un sabiedriskās aktivitātes dēļ Anete iekļauta RTU šā gada absolventu Zelta fondā, raksta  «Latvijas Avīzes» portāls la.lv.

 

Aneti jau no bērnības interesēja datorzinātnes, jo viņas vecāki ir datorzinātņu pasniedzēji Daugavpils Universitātē. Taču studēt tieši šo jomu meitene nevēlējās, «jo likās, ka visi iet studēt informācijas tehnoloģijas; šajās studiju programmās arī viegli iestāties – tur ir daudz budžeta vietu; gribējās izturēt konkursu uz studiju vietām. Roboti – tā ir nākotne,» secinājusi Anete. Viņas absolvēto studiju programmu kopīgi īsteno trīs RTU fakultātes – Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas, Enerģētikas un elektrotehnikas, kā arī Mašīnzinību, transporta un aeronautikas.

Anete savā bakalaura darbā «Modernās pieejas robotu – cilvēku sadarbībā» izpētījusi kā robotus varētu veiksmīgāk ieviest mūsu dzīvē, piemēram, mājokļos vai slimnīcās kā medicīnas personāla palīgus. «Ja ir šādi roboti, cilvēkiem nepieciešams ar viņiem komunicēt abiem saprotamā valodā. Tāpēc robotiem jāizveido ne tikai darba, Viņa robotam «iemācīja» atpazīt burtus, tos izrunāt un pateikt kādu piemēru ar šo burtu. Šādu robota funkciju varētu izmantot, lai mācītu bērniem alfabētu. Robots arī spēj noteikt, cik cilvēku ir viņa priekšā. Ja tur ir vairāki cilvēki, tad robots var pavaicāt: kas ir tie, kuri atnākuši?

Šoruden Anete atsākusi studijas RTU – nu jau maģistrantūrā šajā pašā nozarē. Viņa sākusi arī strādāt uzņēmumā «Skypark», kas nodarbojas ar automatizēto stāvvietu veidošanu. Anete veido programmatūru automatizētajām stāvvietām.

Pilnu rakstu iespējams izlasīt «Latvijas Avīzes» portālā la.lv (24.09.2015.)

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

24. septembris, 2015 plkst. 14:26

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi