RTU īpašā seminārā izglītos Saeimas deputātus par biotehonomiku

17. februāris, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta (VASSI) zinātnieki trešdien, 17. februārī, īpašā seminārā Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputātus iepazīstinās  ar biotehonomiku – efektīvu un inovatīvu bioresursu izmantošanu, lai ražotu produktus ar augstu pievienoto vērtību. Šī ir pirmā izbraukuma sēde komisijas vēsturē.

Seminārs notiks 17. februārī no plkst. 12 līdz 16 RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē, Rīgā, Āzenes ielā 12 k-1, 115. telpā. To būs iespējams skatīties tiešraidē: tiesraides.rtu.lv.

Līdz šim latviski lietotais termins «bioekonomika» vairāk ir vērsts uz ekonomiku un izmaksām. Biotehonomika precīzāk definē saikni starp bioresursiem, biotehnoloģijām un bioproduktiem, piemēram, kā un kāpēc ražot bioķimikālijas no bioresursiem, aizvietojot fosilos resursus. Laikā, kad pasaules iedzīvotāju skaits pieaug, savukārt resursi strauji samazinās, nepieciešama jauna stratēģija, kas apmierinātu cilvēces vajadzību pēc pārtikas, enerģijas un citām ikdienā nepieciešamām lietām ar tehnoloģijām, kas saudzētu dabas resursus un mazinātu cilvēka ietekmiuz klimatu.

Biotehonomikas projektu iespējas ir neierobežotas, un to īstenošanā var iesaistīties ikviens. No jebkura bioresursa ir iespējams saražot no 5 līdz 10 produktiem. Piemēram, no ābeļdārza iegūst ābolus un koksni. Ābolus ēd svaigus, žāvē, spiež sulas, no kurām izgatavo sidru un vīnu, no maltām izspaidām – musli batoniņus, no sēklām – tokoferolu.  Ābeļu koksnei piemīt specifiska struktūra, un no tām var izgatavot mēbeles, nokoka mizas – iegūt tanīnu, savukārt galotnes un celmus var sašķeldot, lai iegūtu kvalitatīvu kurināmo enerģijas ražošanai. Svarīgu lomu spēlē arī ābeļu ražīgums, ko prasmīgi dārznieki var palielināt divas trīs reizes.

Biotehonomika balstās inženiertehniskajos risinājumos, kuros integrētas lauksaimniecības, mežsaimniecības, vides un citas zinātnes.

RTU Zinātnes koordinācijas un informācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Raksta pielikumi

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

17. februāris, 2016 plkst. 13:31

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi