RTU ETF mācībspēki atklāj radio tehnoloģiju vēsturi un attīstību

2. novembris, 2015
.
.
.

Pirmo Latvijā ražoto radio aparātu, kas bija melna kuba formā, ar vāku un pārnešanai domātu rokturi, izgatavoja Pasta un telegrāfa virsvaldes galvenajās darbnīcās, 2015. gada 29. oktobra Latvijas Radio raidījumā «Zināmais nezināmajā» pauž Rīgas Tehniskās universitātes Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes (RTU ETF) mācībspēks un seno radio aparātu kolekcionārs Jānis Jansons.

Viņšraidījumā stāsta, ka 1925. gadā, kad sāka raidīt Latvijas Radio, to klausījās 330 abonentu, bet pēc gada tie bija jau ap 9000 abonentu. J. Jansons arī atklāj vēl kādu interesantu faktu, proti, līdz pat 1932. gadam gandrīz visi radio aparāti darbojās tikai ar akumulatoriem, jo pirms vairāk nekā 80 gadiem vēl nebija rasts stabils risinājums, kā dažādas elektriskās ierīces, tostarp radio uztvērējus, darbināt no elektriskā tīkla.

Savukārt RTU ETF Radioiekārtu katedras vadītājs profesors Ilmārs Slaidiņš raidījumā stāsta, ka pirmo reizi vēsturē balssradio viļņos ir pārraidīta jau tālajā 1900. gadā, kad ar dzirksteļu raidītājiem tas izdarīts, sasniedzot vienas jūdzes attālumu. Šis sasniegums paveikts ar 10 000 dzirksteļu sekundē, un to stiprums tika modelēts ar ogles mikrofonu. Tā bija tehnoloģija, kas aizstāja tolaik vēl neesošo elektroniku.

Raidījumā klausāmi arī citi interesanti fakti, piemēram, par radio darbības principiem no fizikas skatu punkta, VEF radio aparātu funkcijām un iespējām, tajā skaitā leģendārā un savam laikam modernā radio uztvērēja «Spīdola» tehniskajiem parametriem un citiem ar radio viļņu raidīšanu un uztveršanu saistītiem tematiem.

Raidījuma «Zināmais nezināmajā» ierakstu iespējams noklausīties Latvijas Radio mājas lapā (29.10.2015.)

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

2. novembris, 2015 plkst. 15:59

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi