RTU docents R. Taranovs: IKT jomai ir milzu attīstības potenciāls

17. februāris, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Datoru tīklu un sistēmu tehnoloģijas katedras docents Romāns Taranovs ir pārliecināts, ka informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) jomai ir milzu attīstības potenciāls, un jau tagad darba tirgū parādās vajadzība pēc pavisam jaunām, Latvijā maz zināmām profesijām, piemēram, datu zinātniekiem (data scientist), raksta «Neatkarīgās Rīta Avīzes» portāls nra.lv.

R. Taranovam darbošanās IKT jomā noteikti nav tikai darbs. Viņš IKT nozari par savu ceļu izvēlējās jau 6. klasē, taču pa īstam iedegās studiju 1. kursā. Viņš studijas uzsāka RTU Daugavpils filiālē, apgūstot automātiku un datortehniku. «Varu droši apgalvot, ka filiālē strādā ļotilabi pasniedzēji – atsaucīgi, ieinteresēti. Godīgi sakot, tieši viņi manī viesa ticību saviem spēkiem, jo nedz skolā, nedz 1. kursā nebiju teicamnieks. Taču pasniedzēji iedrošināja, atbalstīja, un es ļoti mainījos un jau 2. kursā biju starp labākajiem studentiem,» saka R. Taranovs.

Patlaban R. Taranovs strādā uzņēmumā «Accenture» par Big Data nodaļas vadītāju. Viņš skaidro, ka apzīmējums Big Data ietver trīs galvenos blokus – liels datu ātrums, apjoms un daudzveidība. Šādas specifiskas Big Data sistēmas «Accenture»izstrādā saviem klientiem, kas galvenokārt ir bankas, telekomunikāciju uzņēmumi no Ziemeļvalstīm, Lielbritānijas, arī Amerikas.

Papildus darbam uzņēmumā R. Taranovs ir arī RTU mācībspēks. Viņš studentiem stāsta par jaunākajām vēsmām IKT jomā, darba tirgus tendencēm, tostarp profesijām, kas, piemēram, ASV jau ir ar vairāku gadudziļām saknēm, bet Latvijā bums gaidāms tikai drīzumā. Kā vienu no nākotnes profesijām R. Taranovs min data scientist (datu zinātniekus – speciālists, kas gan programmē, gan pārzina matemātiku un statistiku un veido kompleksu datu apstrādes risinājumus) un piebilst, ka tas nav tas pats, kas datu analītiķis.
Vienlaikus kā praktiķim pārstāvot IKT jomu un esot mācībspēkam augstskolā, R. Taranovs redz, ka nereti darba vide (vismaz IKT nozarē) apsteidz augstskolā mācīto – nozarē pārmaiņas ir tik straujas, ka augstskola nespēj tik ātri uz tām reaģēt. Viņš uzsver, ka ir svarīgi abām pusēm sadarboties. Bet viņš arī saprot, ka augstskolām ieviest straujas korekcijas savās studiju programmās nav ļoti vienkārši – to kavē ilgais birokrātiskais process, un pārmaiņas prasa arī finansējumu. Viņš uzskata – Latvija IKT jomā varētu veikt vēl lielāku lēcienu, ja arīpati augstskola saņemtu zinošākus studentus.

Rakstu iespējams lasīt nra.lv 16.02.2016.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

17. februāris, 2016 plkst. 13:23

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi