RTU Dizaina fabrikas speciālisti glābj 5000 gadu veco Sārnates elku

7. septembris, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina fabrikas vadītājs Guntis Kuļikovskis un vecākais eksperts Gundars Miezītis, veicot 3D skenēšanu, nākamajām paaudzēm saglabājuši Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) unikālu eksponātu – Užavas Sārnates koka elku no akmens laikmeta apmetnes.

Koka stabu, kura augšdaļā izcirsta cilvēka seja, zemē ieraktu atklāja muzeja speciālisti pagājušā gadsimta 50. gados. Muzeja krājumā nonākušais unikālais eksponāts, datēts ar 3600.-3000. gadu pirms Kristus, savulaik ticis iebalzamēts, taču laika gaitā sācis sabrukt no iekšpuses. Muzejs, lai saglabātu Sārnates koka elku, vērsies pie Dizaina fabrikas speciālistiem, kas jau iepriekš muzejam palīdzēja uzmērīt un 3D izprintēt muzeja krājumā esošu dzintara aļņa galvu.

G. Kuļikovskis stāsta, ka Sārnates elks tika detalizēti ieskenēts no visām pusēm. Elka 3D modelis ir ar augstu precizitāti, tas attēlo koka struktūru un formu, tā dodot iespēju restauratoriem radīt priekšmeta šķēlumus dažādās plaknēs, galu galā izveidojot laika zoba sagrauztā priekšmeta precīzu kopiju. Iegūtie mērījumi dos iespēju nepieciešamības gadījumā arī izdrukāt priekšmetu dažādos mērogos un izmantot šos datus virtuālā veidā.

Dizaina fabrika piedalījusies arī Rīgas pils vēsturiskā mantojuma – ciļņu saglabāšanā, tos ieskenējot ar lāzera 3D skeneri, lai ciļņus uzglabātu arī digitālā formā. Runa ir par Madonnas ar bērnu (1515. g.) un mestra Valtera fon Pletenberga (1515. g.) ciļņiem virs pils galvenā vārtu portāla, kur tie atradās kopš 19. gadsimta sākuma un to akmens sāka drupt. Izmantojot RTU Dizaina fabrikā pieejamās 3D iespējas, tika veikta modeļu 3D druka, kas turpmāk tiks izmantota RTU Ģeomātikas katedrā kā uzskates materiāls un vērtīga vēstures liecība. Oriģinālie ciļņi pēc to konservācijas atradīsies LNVM.

Dizaina fabrikai veiksmīga sadarbība ir izveidojusies ne tikai ar LNVM. G. Kuļikovskis stāsta, ka šovasar atklātajā Rīgas Motormuzeja jaunajā ekspozīcijā Dizaina fabrika sadarbībā ar dizaina studiju «H2E» piedalījusies muzeja bērnu stūrīša izveidē. Dizaina fabrika izveidojusi bērniem taustāmas, darbināmas un droši izmēģināmas lietas – automašīnu ar stūri, noņemamiem riteņiem, īstu bākuguni un skaņu kā sacīkšu automašīnai.

3D drukas sniegtās iespējas tiek izmantotas arī mūsdienu tehnoloģiskajiem risinājumiem, piemēram, meklējot risinājumu ergonomiskai datorpelei un izveidojot cilvēka ķermeņa manekenu, ko var izmantot apģērbu modelēšanā.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

7. septembris, 2016 plkst. 9:49

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi