RTU aicina uz Eiropas kodolpētniecības centra CERN zinātnieka vieslekciju (TIEŠRAIDE)

21. oktobris, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) ar vieslekciju «The LHC and Beyond: The Vision of CERN» uzstāsies Eiropas kodolpētniecības centra CERN (Conseil Europeen pour la Rechercle Nucleaire) Daļiņu kūļu izpētes nodaļas (Beams Department) vadītājs Pauls Koljērs (Paul Collier).

Lekcijanotiks 29. oktobrī plkst. 17 RTU Dizaina centrā, Ķīpsalas ielā 6, 115. telpā, un to aicināts noklausīties ikviens interesents. Lekcija ir bez maksas, taču lūgums savu dalību pieteikt iepriekš, jo vietu skaits auditorijā ir ierobežots. Pieteikšanās notiek, aizpildot elektronisko pieteikuma anketu.  

«RTU ir vienīgā augstskola Latvijā, kas jau trīs gadus veiksmīgi sadarbojas ar CERN. Par tradīciju kļuvušas mūsu doktorantu ikgadējās vizītes CERN, kur tiek gūts ieskats šīs organizācijas pētniecības darbībā, kā arī CERN pētniekuvieslekcijas RTU. Kā tehnoloģiskajai universitātei mums ir svarīgi informēt savus studentus par procesiem pasaules mēroga pētniecības centros un veicināt sadarbību zinātniskajā pētniecībā,» saka RTU rektorsakadēmiķis Leonīds Ribickis.

P. Koljērs lekcijā stāstīs par Lielāhadronu pretkūļu paātrinātāja aktualitātēm un nākotnes iecerēm, tā iedarbināšanu pēc divu gadu pārbūves darba un galvenajām izmaiņām tā darbībā. Viņš sīkāk runās arī par vairākiem būtiskiem tematiem Eiropas stratēģiskajā elementārdaļiņu fizikā.

Zinātnieks iezīmēs jautājumu par Lielā hadronu paātrinātāja rekonstrukciju augsta spīduma iegūšanai, ko paredzēts veikt līdz 2020. gadam. Viņš runās arī par garāsbāzes līnijām neitrīno fizikā (neitrīno ir daļiņas, kas virzās pa visumu gandrīz gaismas ātrumā). Šis temats ir jo īpaši aktuāls, jo tiešipar neitrīno pētījumiem šogad diviem zinātniekiem ir piešķirta Nobela prēmija fizikā. P. Koljērs stāstīs arī par aprīkojumu nākotnes enerģijasrobežu paplašināšanai, kā arī par daudzveidīgo fizikas programmu, tostarp antimatēriju.

Šī ir jau otrā P. Koljēra  vizīte Latvijā. Pirmo reizi zinātnieks RTU viesojās 2013. gadā, kad runāja par Lielā hadronu paātrinātāja darbības pārtraukšanu un gaidāmajām izmaiņām.

RTU ir vienīgā universitāte Latvijā, kas noslēgusi sadarbības līgumu ar CERN, tādējādi kļūstot par kodolpētījumu un inženierzinātņu jaunāko teoriju  un atklājumu tiltu uz Latviju. Sadarbība starp RTU un CERN universitātesdoktorantiem sniedz iespēju reizi gadā doties darba un studiju vizītē uz lielāko un slavenāko elementārdaļiņu izpētes laboratoriju pasaulē. Kopš 2012. gada CERN strādā un dažādos pētniecības projektos un eksperimentos iesaistās arī RTU pētnieks Viesturs Veckalns – patlaban vienīgais zinātnieks, kurš CERN pārstāv Latviju.

Tiešraide

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

21. oktobris, 2015 plkst. 10:02

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi