RTU aicina uz Eiropas kodolpētniecības centra CERN zinātnieka Paula Koljēra vieslekciju

14. oktobris, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) aicina uz vieslekciju «The LHC and Beyond: The Vision of CERN». To lasīs Eiropas kodolpētniecības centra CERN (Conseil Europeen pour la Rechercle Nucleaire) Daļiņu kūļu izpētes nodaļas (Beams Department) vadītājs Pauls Koljērs (Paul Collier).

Lekcija notiks 29. oktobrī plkst. 17 RTU Dizaina centrā, Ķīpsalas ielā 6, 115. telpā un to aicināts noklausīties ikviens interesents. Lekcija ir bez maksas, taču, tā kā vietu skaits auditorijā ir ierobežots, lūgums savu dalību pieteikt iepriekš, aizpildot elektronisko pieteikuma anketu

P. Koljērs lekcijā stāstīs par Lielā hadronu pretkūļu paātrinātāja aktualitātēm un nākotnes iecerēm, tā iedarbināšanu pēc divu gadu pārbūves darba un galvenajām izmaiņām tā darbībā. Tāpat viņš sīkāk runās par vairākiem būtiskiem tematiem Eiropas stratēģiskajā elementārdaļiņu fizikā.

Viņš iezīmēs jautājumu par Lielā hadronu paātrinātāja rekonstrukciju, ko paredzēts veikt līdz 2020. gadam un kas paredzēta augsta spīduma iegūšanai. Tāpat viņš runās par garās bāzes līnijām neitrino fizikā (neitrīno ir daļiņas, kas virzās pa visumu gandrīz gaismas ātrumā). Šis temats ir jo īpaši aktuāls, jo tieši par neitrino pētījumiem šogad diviem zinātniekiem ir piešķirta Nobela prēmija fizikā. P. Koljērs stāstīs arī par aprīkojumu nākotnes enerģijas robežu paplašināšanai, kā arī par daudzveidīgo fizikas programmu, tostarp antimatēriju.

Šī ir jau otrā P. Koljēra  vizīte Latvijā. Pirmo reizi zinātnieks RTU viesojās 2013. gadā, kad runāja par Lielā hadronu paātrinātāja darbības pārtraukšanu un gaidāmajām izmaiņām. RTU ir vienīgā universitāte Latvijā, kas noslēgusi sadarbības līgumu ar CERN, tādējādi kļūstot par kodolpētījumu un inženierzinātņu jaunāko atklājumu un teoriju tiltu uz Latviju.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

14. oktobris, 2015 plkst. 16:22

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi