RTU aicina skolēnus iepazīt inženierzinātnes, izgatavojot Leonardo da Vinči izgudrojumus

4. jūnijs, 2014
.
.
.

Lai veicinātu izpratni par inženierzinātnēm, skolēni kopā ar vecākiem aicināti piedalīties Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pasākumā «Jaunais da Vinči», kurā būs iespēja izgatavot un izmēģināt 15. gadsimta itāļu zinātnieka Leonardo da Vinči izgudrojumus.

Pasākums notiks sestdien, 7. jūnijā, no plkst. 10 līdz 15 pie RTU Dizaina centra, Āzenes ielā 18. Dalība pasākumā – bez maksas.

Pasākuma laikā skolēni aicināti izgatavot izpletņus, lielgabalus, saliekamos tiltus un, izmantojot preses mašīnu, – litogrāfijas. Pēc modeļu izgatavošanas notiks to pārbaude – šaušana mērķī un tālumā ar izgatavotajiem lielgabaliem, kā arī saliekamo tiltu izturības pārbaudījumi. Pasākuma dalībniekiem būs iespēja iepazīties arī ar slūžu darbības principiem un izmēģināt šaušanu no katapultas.

Savukārt no plkst. 12 līdz 16 RTU galvenajā ēkā, Rīgā, Kaļķu ielā 1, pasākuma dalībnieki aicināti apmeklēt pēc Leonardo da Vinči zīmējumiem un rokrakstiem darināto mašīnu un ierīču modeļu izstādi «Leonardo ģēnijs», kurā var apskatīt vairāk nekā 50 izgudrojumu. Ieejas biļete – RTU atpazīšanas zīme, ko pasākuma dalībnieki varēs saņemt Ķīpsalā.

«Skolēnu izpratne par mums apkārt esošu lietu mehāniku un sadzīves priekšmetu uzbūvi, tiem kļūstot sarežģītākiem un vieglāk pieejamiem veikalos, ar katru gadu vājinās. Šajā pasākumā viņi ne vien kvalitatīvi pavadīs laiku, bet arī gūs ierosmi izprast šīs lietas, aizdomāties par to izgatavošanu, attīstīt radošās iemaņas un, iespējams, nākotnē pievērsties zinātnei un izgudrošanai,» saka RTU Sagatavošanas kursu nodaļas vadītājs Oskars Lūsis.

Leonardo da Vinči (1452–1519) ir visapbrīnojamākā Renesanses laika personība gan mākslā, gan tādās jomās kā fizika, mehānika, anatomija un astronomija. Viņš bija nenogurstošs pētnieks, kaislīgs mākslinieks, zinātnieks un izgudrotājs, kura mākslas darbi un rokraksti daudzu gadsimtu garumā ir fascinējuši un bijuši nebeidzams iedvesmas avots un pētniecības materiāls gan māksliniekiem, gan dažādu jomu zinātniekiem.

Pasākumu atbalsta RTU, RTU Studentu parlaments, Neformālās izglītības atbalsta  fonds, kā arī Rīgas domes Izglītības, Kultūras un sporta departaments.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

4. jūnijs, 2014 plkst. 10:21

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi