Piedāvā novatoriskas idejas un risinājumus nozīmīgiem lauksaimniecības un pārtikas nozares izaicinājumiem

29. novembris, 2023
.
.
.
RTU un LU kopīgās studiju programmas «Biotehnoloģija un bioinženierija» studentu komanda «CyCloShield» strādā pie ciklisko peptīdu attīstības, lai piedāvātu inovatīvu augu aizsardzības līdzeklus. Publicitātes foto

«EIT Food Challenge Lab 2023» septiņas komandas izstrādā inovatīvus risinājumus nozīmīgiem lauksaimniecības un pārtikas nozares izaicinājumiem, uzvaras laurus plūc Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un Latvijas Universitātes (LU) studenti.

«EIT Challenge Lab 2023» uzvar divas komandas – RTU un LU kopīgās studiju programmas «Biotehnoloģija un bioinženierija» studentu komanda «CyCloShield», kas strādāja pie ciklisko peptīdu attīstības, lai piedāvātu inovatīvu augu aizsardzības līdzekli, un RTU studentu pārstāvētā komanda «AGRO» ar ideju par nano-satelīta tīklu un visaptverošu lietotni, kas apkopo informāciju par dažādiem augsnes datiem, kuri var palīdzēt identificēt potenciālās problēmas un sniegt ieteikumus lauksaimniekiem reāllaikā. 

Uzvarētājkomandas tika noteiktas divās izaicinājumu kategorijās, kuras definēja «Bayer» un «DOJUS Latvija», katrai saņemot galveno balvu – 2000 eiro. 

«Ar komandu plānojam turpināt attīstīt savu ideju un strādāt pie papildu atbalsta iegūšanas tās realizēšanai,» stāsta Harvijs Tučs, «AGRO» komandas līderis. Viņš dalībai «EIT Food Challenge Lab 2023» pieteicās, lai izprastu, kā uzlabot savas idejas un labāk izzinātu nozari. Iespēja satikt lauksaimniekiem un nozares uzņēmumus viņam palīdzēja sasniegt izvirzītos mērķus.

Simpātiju balvu no «DOJUS Latvija» iegūst RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes un Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes studentu komanda «Agritech», kas attīsta prototipu automātiskam augsnes pH mērīšanas rīkam – inovatīvu, modulāru risinājumu, kas ir paredzēts integrēšanai kultivatoros, nodrošinot reāllaika augsnes pH mērījumus laukā.

«Esmu gandarīta par aktivitātes panākumiem. Pārstāvētās komandas bija pārsteidzoši daudzveidīgas, to sastāvā bija inženieri, elektronikas speciālisti, kā arī biotehnologi – tas nodrošināja dažādu prasmju un skatījumu apvienojumu, lai risinātu definētos izaicinājumus. Esmu pateicīga arī par nozares partneru atbalstu un aktīvo iesaistīšanos,» pauž Alīna Dolmate, Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) zināšanu un inovāciju kopienas «EIT Food Hub Latvia» vadītāja un RTU Zinātnes un inovāciju centra Inovāciju ekosistēmu attīstības nodaļas vadītāja.

«Man bija prieks un pagodinājums piedalīties šajā pasākumā un iesaistīties diskusijās par ilgtspējīgiem pārtikas sistēmas risinājumiem. Mani patīkami pārsteidza prasmju apvienojums un uzņēmības gars, ko demonstrēja komandas, lai risinātu aktuālos nozares izaicinājumus,» saka Aksels Kirhhofers (Axel Kirchhofer), «Bayer» lauku risinājumu vadītājs Centrāleiropā un Austrumeiropā.

«EIT Food Challenge Lab 2023» ir Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) pārtikas industrijas zināšanu un inovāciju kopienas «EIT Food» aktivitāte, ko Latvijā īsteno «EIT Food HUB Latvija» sadarbībā ar RTU Zinātnes un inovāciju centru. Atbalstu aktivitātei sniedza nozares uzņēmumi «Bayer» un «DOJUS Latvija», definējot nozarei aktuālus izaicinājumus.

«EIT Food Challenge Lab 2023» fināls

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Raksta autors

RTU Sabiedrisko attiecību departaments

Publikācijas datums

29. novembris, 2023 plkst. 14:21

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi