Izstrādāta inteliģentu ierīču sistēma mājsaimniecību energoefektivitātes uzlabošanai

29. novembris, 2013
.
.
.

Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) izstrādāta intelektuāla nepārtrauktās barošanas sistēma energoefektivitātes uzlabošanai, tajā izmantotas ierīces dažādu enerģijas avotu – saules kolektoru, vēja ģeneratoru, industriālās strāvas avotu – apvienošanai, ļaujot patērētājam ekonomēt, izvēloties konkrētā brīdī vēlamo enerģijas veidu, regulēt patēriņu un uzkrāt enerģiju.

Saistībā ar energoresursu cenu kāpumu arvien aktuālāks kļūst jautājums par energoefektivitāti un alternatīvo energoresursu izmantošanu. Pat nelielu mājsaimniecību elektroapgādes tīkli pakāpeniski kļūst arvien sarežģītāki, pieaug gan elementu skaits, gan to dažādība, piemēram, rūpnieciskās strāvas padeve tiek papildināta ar alternatīvās enerģijas avotiem. Tīklu sekmīgai pārvaldīšanai nepieciešams enerģijas avotus, patērējošās ierīces un enerģiju uzglabājošos elementus papildināt ar informācijas apstrādes mezgliem, komunikācijām un energoelektronikas pārveidotājiem, kas ļauj ierīces pārraudzīt un vadīt, lai nodrošinātu patērētājam vēlamo rezultātu.

RTU zinātnieku izstrādātās nepārtrauktās barošanas sistēmas modelis ir nelielas mājsaimniecības elektroapgādes tīkla paraugs, kas nodrošina alternatīvo energoresursu izmantošanu, rezerves barošanu, kā arī slodžu patēriņa monitoringu, analīzi un optimizāciju. Sistēmā ir trīs veidu elementi: viedā slodze (enerģiju patērējošās ierīces), viedie enerģijas avoti (saules kolektors, vēja ģenerators, maiņstrāvas tīkls) un viedie enerģijas uzkrājēji (akumulatori enerģijas uzglabāšanai). Sistēmā ietilpst arī centrālais vadības un uzraudzības mezgls ar attiecīgu programmnodrošinājumu.

Projektā kā viedās slodzes paraugu zinātnieki izstrādāja LED gaismekli, kas spēj optimizēt savu patēriņu atbilstoši prioritātei, elektriskās enerģijas bilancei, cenu situācijai elektroenerģijas tirgū un šo parametru prognozei. Zinātnieki pētīja un modelēja arī iekārtu neviedo patērētāju pieslēgšanai piedāvātajā viedo ierīču sistēmā.

Saistībā ar projektu tapa arī maiņstrāvas tīkla un saules paneļu interfeisa pārveidotāji un viedais enerģijas uzkrājējs, kas nodrošina enerģijas atdošanu tīklā. Viedie akumulatori, izmantojot informāciju par enerģijas bilanci, uzkrātās enerģijas cenu, elektroenerģijas tirgus cenām un par cenas prognozēm, nodrošina enerģijas uzkrāšanu labvēlīgos apstākļos.

Sistēmaselementu mijiedarbību nodrošina lokālie elementu vadības un komunikāciju mezgli, bet konfigurēšanu un diagnostiku – centrālais vadības un uzraudzības mezgls.

Nepārtrauktās barošanas sistēmas izpēte un izstrāde ir bijusi iespējama, pateicoties ES struktūrfondu atbalstam Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansētajam projektam«Intelektuālu hibrīdo nepārtrauktās barošanas sistēmu un to elementu izstrāde un izpēte energoefektivitātes uzlabošanai» (vienošanās Nr. 2010/0225/2DP/2.1.1.1.0/10/APIA/VIAA/ 160, RTU PVS ID 1522). Projekta īstenošanā ir iesaistīti RTU EEF Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūta darbinieki.

Pētījums tika sākts 2010. gada 1. decembrī un to noslēgs 2013. gada 30. novembrī.

Projekta zinātniskais vadītājs – profesors Dr. sc. ing. Iļja Galkins.

RTU Zinātņu prorektora dienests

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

29. novembris, 2013 plkst. 14:32

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi