Apbalvoti RTU Inženierzinātņu vidusskolas konkursu laureāti

16. marts, 2015
.
.
.

«Jūs esat darītāji, ne malā sēdētāji. Tieši tādi skolēni ir vajadzīgi mūsu skolai,» ar šādiem vārdiem Rīgas Tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskolas (RTU IZV) direktore Solveiga Medne sveica IZV divu sacensību — makaronu torņu būvniecības konkursa «Torņu spēles» un Atklātās inženierzinātņu olimpiādes — uzvarētājus. Divpadsmit olimpiādes godalgoto vietu ieguvējiem tiek dota iespēja bez konkursa iestāties IZV, ko RTU dibinājusi, lai dotu iespēju īpaši talantīgiem vidusskolēniem padziļināti apgūt eksaktos priekšmetus un sagatavoties inženierzinātņu studijām. Konkursu laureātu apbalvošana notika sestdien, 14. martā, RTU Dizaina centrā Ķīpsalā.

Gan «Torņu spēles», gan Atklātā inženierzinātņu olimpiāde ir pirmie IZV pasākumi, ko skola organizē, lai veicinātu skolēnu interesi par inženierzinātnēm. Abi konkursi norisinājās šā gada februārī, izraisot lielu 7.-9. klases skolēnu interesi. «Tiešām var teikt, ka bija pārstāvēta visa Latvija,» abu konkursu dalībnieku plašo reģionālo pārstāvniecību raksturoja IZV direktore. Atklātajā inženierzinātņu olimpiādē, kuras mērķis ir popularizēt inženierzinātnes vidusskolēniem un sniegt viņiem iespēju vispusīgi apliecināt savas zināšanas šajā jomā, pirmajā neklātienes kārtā uzdevumus tiešsaistē izpildīja 290 skolēnu, un pēc tam 80 labākie klātienes konkursā cīnījās par godalgotajām vietām un galveno balvu — iespēju bez konkursa sākt mācības IZV.

Atklātās olimpiādes 1. vietas ieguvējs, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolnieks Maksims Pogumirskis no iespējamajiem 100 punktiem ieguvis 97. «Dariet to, kas jums vislabāk patīk, necentieties līdzināties citiem un esiet unikāli!» apbalvošanas ceremonijā viņš vēlēja pārējiem IZV konkursu laureātiem. Otrs 1. vietas ieguvējs ir Edvards Tomass Šneps arī no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas. Savukārt pieci olimpiādes dalībnieki ir izcīnījuši 2. vietu un pieci — 3. vietu. Viņu vārdus var atrast IZV mājas lapā, un arī viņiem, tāpat kā 1. vietas ieguvējiem, IZV piedāvā bez iestājpārbaudījuma sākt mācības skolā. Citiem interesentiem iestājeksāmens IZV paredzēts 18. aprīlī. Eksāmenam reģistrēties var no 1. līdz 17. aprīlim.  2015./2016. Gadā no skolas budžeta līdzekļiem finansētajās vietās 10. klasē tiks uzņemti 22 skolēni. «Varbūt tas skan pārgalvīgi, bet Inženierzinātņu vidusskolā mēs gribam izaudzināt jaunos Nobela prēmijas laureātus,» IZV ambīcijas, sveicot uzvarētājus, atklāja RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis.

Veicinot skolēnu radošo domāšanu, kā arī pētniecības un eksperimentālo darbu, IZV februārī rīkoja arī makaronu torņu būvniecības konkursu «Torņu spēles». Tā dalībniekiem no makaroniem bija jāuzbūvē tornis, kas spēj noturēt plastmasas glāzi, kurā ir 200 ml ūdens. Konkursā piedalījās 47 skolēni no Latvijas vispārizglītojošo skolu 7.-9. klases. Viņiem bija torņa būvniecība jāiemūžina video un jāievieto Youtube kanālā. Uzbūvētos torņus vērtēja gan profesionāļu žūrija, kuru vadīja RTU Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes dekāns Uģis Bratuškins, gan arī skatītāji Facebook lapā.

Kopvērtējumā žūrija nolēma piešķirt divas 1. vietas balvas, ko saņēma Misas vidusskolas 9. klases skolniece Anna Jaunzeme un Vecumnieku vidusskolas 9. klases skolniece Nikola Ņikiforova. 2. vietu ieguva Ērgļu vidusskolas 9. klases skolnieks Emīls Purviņš, savukārt 3. vietu — Āgenskalna Valsts ģimnāzijas 8. klases skolnieks Stefans Grants. Gan uzvarētāju, gan arī pārējo konkursa dalībnieku veikumu iespējams skatīties šeit.

Sveicot abu konkursu laureātus, RTU studiju prorektors profesors Uldis Sukovskis aicināja jauniešus «saspringt un pacīnīties», un nākotnē studēt inženierzinātnes, tā nodrošinot sev veiksmīgu karjeru un labklājību, jo gan Latvijā, gan pasaulē darba tirgū īpaši pieprasīti ir inženieri. Savukārt RTU zinātņu prorektors profesors Tālis Juhna vērsa jauniešu uzmanību uz to, ka RTU audzina arī jauno zinātnieku paaudzi, kas ar saviem pētījumiem sniedz būtisku ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības attīstībā. Taču pirms tam ir nopietnas, bet vienlaikus arī aizraujošas inženierzinātņu studijas, tāpēc vilinoši izskanēja U. Sukovska aicinājums: «Gaidām jūs mūsu studentu pulkā!» 

Pasākuma fototgalerija

RTU Komunikācijas nodaļa 

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

16. marts, 2015 plkst. 13:58

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi