Projekts

.
.
Jūras aļģes Furcellaria lumbricalis kopējās vērtību ķēdes optimizācija, aļģu bioekonomiskā demonstrācija
Projekta nosaukums: Jūras aļģes Furcellaria lumbricalis kopējās vērtību ķēdes optimizācija, aļģu bioekonomiskā demonstrācija
Projekta īsais nosaukums: TACO ALGAE
Vienošanās par projekta īstenošanu numurs: 36
RTU Projektu reģistra numurs: 4532
Struktūrvienība: Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts
Projekta administrētājs: Vides aizsardzības un siltuma sistēmu katedra
Finansējošais fonds: ERAF, 1.1.1.5. “Atbalsts starptautiskās sadarbības projektiem pētniecībā un inovācijās”
RTU loma projektā: vienīgais projekta īstenotājs
Statuss: Īstenošanā
Projekta uzsākšanas datums: 01.09.2021.
Projekta noslēguma datums: 31.08.2024.
Finansējuma piešķīrēja nosaukums: Izglītības un zinātnes ministrija
Projekta zinātniskais/saturiskais vadītājs: Dagnija Blumberga
Projekta vadītājs administratīvajā jomā: Terēza Bezručko
Projekta kopējais finansējums:
Projekta īstenošanas kopējās attiecināmās izmaksas ir 199 000,00 EUR un tās tiek finansētas no šādiem ieguldījumu veidiem:
Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma – 169 150,00 EUR, kas ir 85 % no Projekta kopējām attiecināmajām izmaksām;
valsts budžeta finansējuma – 29 850,00 EUR, kas ir 15 % no Projekta kopējām attiecināmajām izmaksām;
Īstenotāja paša finansējums – 0,00 EUR, kas ir 0 % no Projekta kopējām attiecināmajām izmaksām.
Projekta kopsavilkums:

TACO Algae will take a circular economy approach to evaluate two different red algae species in existing SMEs. The first one is currently harvested wild, while the other is cultured in a sustainable new cultivation system. The circular economy approach focuses on supply chain optimization and minimization of waste. Optimizations are performed with respect to extraction, characterization and utilization of red pigment, protein, lipids, carrageenan and bioactive compounds. The goal is to utilize all constituents and most importantly to find an optimal processing approach to yield the highest amount of the most valuable product, and then valorize the remaining components in the best way. As the pigments are currently viewed as the highest value component, we will first extract pigment with highest stability and investigate methods to obtain a colorant that can be utilized both in aqueous and lipid-based food products. The pigment quality, stability and suitability for integration in various product matrixes will be investigated. The lipid fraction will be characterized with respect to fatty acids composition to evaluate valorization, while carrageenan as already been marketed as texturizer and algae has also been used as biostimulants. Finally, bioactive compounds e.g. polyphenols will be investigated with respect to composition and antioxidative capacity. Life cycle assessment will be used to evaluate the most economically, societal and environmentally sustainable process, both with respect to order of isolation, volume of biomass to different markets, seasonal possibilities for biomass valorization, as well as the effect on societal infrastructure and the impact on the environment. The overall goal is to reduce waste, increase local competence based work places and ensure sustainable utilization of biological resources

Projekta laikā tiks īstenotas sekojošas aktivitātes:
1. Jūras aļģu ražošana
2. Biorafinēšanas attīstība
3. Raksturošana un novērtēšana
4. Produkta jauninājumi
5. Ilgtspējība un aprites ekonomika
6. Projektu vadība
Publicēts RTU mājas lapā: 01.09.2021.

Universitāte