RTU Kultūras centrs
Parādīt izvēlni
RTU Kultūras centrs

RTU vīru koris «Gaudeamus» atgriezies no adventes koncerttūres Austrijā

20. decembris, 2023
.
.
.

Pēc Grācas Latviešu Kultūras biedrības ielūguma Rīgas Tehniskās universitātes vīru koris «Gaudeamus» no 9. līdz 17. decembrim devās koncerttūrē uz Austrijas pilsētām Vīni, Zalcburgu un Grācu, kur sniedza piecus latviešu kora kultūru reprezentējošus adventes koncertus.
Ar koncertiem tika popularizēts Rīgas Tehniskās universitātes vārds.

Koncertos koris atskaņoja gan austriešu klasiķu F. Šūberta un A. Bruknera mūziku, gan latviešu klasikas un mūsdienu autoru Jēkaba Jančevska, Ērika Ešenvalda, Raimonda Tigula, Imanta Kalniņa un Edgara Račevska mūziku.

Koncertu muzikālais centrs bija viena no retajām mūsdienu latviešu mūzikas izvērstas formas pērlēm – Jāņa Lūsēna oratorija «Magnificat» vīru korim, soprānam un ērģelēm. Oriģināli skaņdarbs sarakstīts vīru korim «Gaudeamus» un pirmatskaņots 2002. gadā Sv. Jāņa baznīcā Rīgā un Sv. Jāzepa katedrālē Liepājā kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri. «Magnificat» ir unikāls lielas formas darbs vīru korim. Skaņdarbam ir septiņas daļas, un tas ir 30 minūtes garš.

Tagad skaņdarbs ir pārstrādāts ērģeļu redakcijā, tādējādi to padarot pieejamāku daudz plašākam atskaņošanas lokam gan Latvijā, gan ārvalstīs. Jāņa Lūsēna «Magnificat» ērģeļu redakcijas pirmatskaņojumos Austrijā kora partnere bija Grācā dzīvojošā latviešu ērģelniece Ilze Dūmiņa un soprāns Anna Amanda Štolere.

 

Par koncertiem Grācas latviešu kultūras biedrība:

Vistumšākajā laikā īsi pirms Ziemassvētkiem RTU vīru kora «Gaudeamus» spēkpilnais un emocionālais dziedājums sasildīja klausītājus St. Andrä, kā arī Grācas lielākajā baznīcā – Herz-Jesu Kirche.

Diriģenta Ivara Cinkusa meistarīgajā vadībā uzplauka daudzkrāsainas skaņu gleznas, un dziedātā vārda vēstījums dziļi atbalsojās klausītāju sirdīs. Pianistes Līgas Paegles drošajās rokās bija kora klavieru pavadījums.

Jāņa Lūsēna skaņdarbā «Magnificat» vīru balsīm piepulcējās ērģelnieces Ilze Krojas-Dūmiņas uzburtās stabuļu skaņas un Annas Amandas Stoleres izteiksmīgā balss. Neaizmirstams mākslas baudījums!

Pēc koncerta notika saviesīgā daļa – klausītāju tikšanās ar koncerta dalībniekiem un kora māksliniecisko vadītāju Ivaru Cinkusu neformālā gaisotnē adventes noskaņās. Raisījās sarunas, veidojās jaunas ieceres - tie bija svētki ikvienam. Sarīkojuma izskaņā diasporas pārstāvji un austriešu draugi kopā ar RTU vīru kori «Gaudeamus» dziedāja latviešu kora dziesmas no  Dziesmu svētku repertuāra.

Sakām lielu paldies visiem māksliniekiem un koncertu organizatoriem, kuri ieguldīja savus spēkus, lai pasākumi tik pilnvērtīgi izdotos!

Plašāk RTU vīru kora «Gaudeamus» facebook

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

20. decembris, 2023 plkst. 13:24

Līdzīgi raksti

Jaunumi