RTU Kultūras centrs
Parādīt izvēlni
RTU Kultūras centrs

Tautas deju ansamblis «Vektors»

Tautas deju ansamblis «Vektors»

RTU «Vektors» ir viens no vadošajiem tautas deju ansambļiem Latvijā. Dinamisks, atraktīvs un iemāca mīlēt deju. 55 gadus to vadīja Dziesmu un deju svētku virsvadītājs un Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Uldis Šteins.

Līdz ar Rīgas Politehniskā institūta atjaunošanu 1958. gadā studentos atdzimst arī vēlme darboties pašdarbības kolektīvos. Tā pavisam drīz uz pirmo mēģinājumu Kronvalda bulvārī ierodas 13 meitenes un Māris Ulmanis. Un vadītajas Ludmilas Krūmiņas vadībā tiek izveidots deju kolektīvs. 1960. gadā pēc Dziesmu un deju svētkiem pie Ulda Šteina uz Rīgas Kinostudiju atnāca RPI deju kolektīva pārstāvji. Starp viņiem bija Egils Brūders, tā laika kolektīva prezidents, Baiba Karele, Vija Ciekure, Inese Lele – viņi paziņoja, ka nolēmuši, ka Uldim jānāk par vadītāju. Tā Uldis Šteins pieņēma atkārtoto piedāvājumu vadīt kolektīvu. Lai gan sākums bija grūts, jau pirmo apaļo (piecgades) jubileju RPI deju kolektīvs atzīmēja ar plašu koncertu Operetes teātrī kopā ar RPI vīru kori, dejojot jaunas Ulda Šteina horeogrāfijas un plašu cittautu repertuāru. Koncertu vērtēja žūrijas komisija, kura nolēma piešķirt RPI deju kolektīvam Tautas deju ansambļa nosaukumu. Tad ansambļa biedriem bija jāizšķiras par vārdu. Kāpēc «Vektors»? Uldis Šteins teicis - ar vektoru apzīmē tādus jēdzienus, kuriem katrā momentā, pat vismazākajā, ir noteikts lielums un noteikts virziens.

No 2016. gada «Vektoru» vada talantīgā horeogrāfe Dagmāra Bārbale.
Mēdz teikt, ka «Vektoru» ir grūti sajaukt ar citu ansambli, tā māksliniecisko sniegumu raksturo patīkama vienkāršība, dabiskums un centieni atklāt dejas sižetu. Kopā ar Dagmāru «Vektors» ir jauns, enerģisks un darbspējīgs. Kolektīvs tur cieņā latviešu skatuviskās dejas zelta fondu un ar prieku rada jaunas horeogrāfijas, mīl strādāt un tikpat ļoti arī atpūsties un baudīt kopābūšanu «Vektora» sektorā.

Dagmāras Bārbales jaunās horeogrāfijas skatuvisko tautas deju paceļ vēl nebijušās platformās un augstumos. «Vektors» ir spēcīga komanda, kas gatava ļauties plašiem nezināmā apvāršņiem un darīt to, ko neviens līdz šim vēl nav darījis. «Vektora» nemiera gars tik cieši iepinies daudzu dzīvēs, ka paplašinās arī sastāvu skaits, kādā «Vektors» rotā Dziesmusvētku deju laukumus.

Mākslinieciskā vadītāja: Dagmāra Bārbale
+371 26157038
m

Mēģinājumi notiek pirmdienās, ceturtdienās, piektdienās no plkst. 19.00 līdz 22.00 RTU Ķīpsalas deju zālē (Āzenes ielā 12 k-4) un Ķīpsalas hallē.

Uzzināt, iepazīt, redzēt: