RTU Kultūras centrs
Parādīt izvēlni
RTU Kultūras centrs

Studentu pūtēju orķestris «SPO»

Studentu pūtēju orķestris «SPO»

Studentu Pūtēju Orķestri («SPO») 1969. gada 5. martā dibinājis Hermanis Eglītis, kurš to vadīja līdz 1990. gadam. Kolektīvā izauga nākošie galvenie diriģenti – Jānis Puriņš (1989-1992), Māris Martinsons (no 1992). Sākot ar 2003. gadu par otro diriģentu strādāja Dainis Cimermanis, bet kopš 2017. gada – Juris Vanags.

Jau pirmajā darbības gadā orķestris ieguva 3. vietu pūtēju orķestru salidojumā, pēc tam ar atzīstamām sekmēm piedalījies visos salidojumos un Dziesmu un deju svētku konkursos, Dziesmu svētku simtgadē ieguvis karogu – Latvijas labākais pūtēju orķestris. Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētku «Gaudeamus» dalībnieks kopš 1971. gada.

1977. gadā «SPO» pirmoreiz koncertēja Vācijas Demokrātiskajā Republikā, pēc tam regulāri piedalījies konkursos un festivālos ārzemēs. Izcilākie sasniegumi: 1. vieta jauniešu orķestru konkursā Rostokā (VDR, 1987), 1. vieta Beļģijā (1989), 2. un 3. vieta Vispasaules orķestru konkursā Cīrihē (Šveice, 1992, 1997), godalgas gūtas konkursos Itālijā (2001), Slovēnijā (2007), ar panākumiem startēts festivālos Ukrainā, Somijā, Vācijā, Ungārijā, Francijā, Luksemburgā, Grieķijā… Kolektīva pastāvēšanas laikā vairākkārt veikti ieraksti Latvijas Radio un Latvijas Televīzijā, ierakstītas divas vinila plates, 2008. gadā izdots CD «Jauns un traks».

Orķestra repertuārs ir plašs – sākot no tradicionālajiem maršiem un studentu dziesmu popūrijiem līdz klasiskās mūzikas pārlikumiem, mūsdienīgiem gan latviešu, gan cittautu komponistu oriģināldarbiem. «SPO» repertuārs katram konkrētam pasākumam tiek īpaši pieskaņots. Lielos koncertos un konkursos galvenokārt tiek atskaņoti Eiropas komponistu orģinālskaņdarbi, baroka un klasiskās mūzikas pārlikumi, savukārt festivālos, ielu koncertos atskaņoti džeza, popmūzikas un citu vieglās mūzikas žanru pārlikumi. Īpašu popularitāti guvuši latviešu komponistu skaņdarbi un tautas mūzika.

Studentu pūtēju orķestra kolektīvs ir dzīvespriecīgs, jautrs un entuziasma pilns. Orķestra mērķis ir pilnveidoties, attīstīties un sasniegt vislabākos rezultātus Latvijas un starptautiskos konkursos, koncertos atskaņot kvalitatīva satura mūziku un veidot atraktīvi radošu vidi.

Kolektīvā spēlē RTU studenti un absolventi, kā arī jaunieši no citām Latvijas augstskolām. Katru gadu «SPO» piedalās dažādos svētkos, festivālos, gājienos, kā arī valsts un pašvaldību organizētajos pasākumos. 

Nozīmīgākie notikumi kolektīvā no 2008. gada:
Draudzības koncerti ar Dāles pūtēju orķestri (Norvēģija), pūtēju orķestru festivāls Malgrat del Mar (Spānija), pūtēju orķestru festivāls Bautzen (Vācija), XI un XII starptautiskais jauniešu pūtēju orķestru festivāls Bad Orb (Vācija), mūzikas festivāls Istrijā (Horvātija), kopkoncerts ar Juvas – Puumalas (Somija) pūtēju orķestri, jaunatnes pūtēju orķestru festivāls Salonikos (Grieķija), XVII Mūzikas festivāls Giulianovā (Itālija), pavasara svētki Saint Martin de Crau (Francija), XX Mūzikas festivāls Giulianovā (Itālija), «SPO» 40 un 45 gadu jubilejas koncerti, dalība Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētkos «Gaudeamus», kas notiek Viļņā (Lietuva), Daugavpilī (Latvija), Tartu (Igaunija), dalība Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku skatēs un koncertos 2018. un 2023. gadā.  

Mākslinieciskais vadītājs, galvenais diriģents: Māris Martinsons
+371 29119929

Mēģinājumi notiek pirmdienās un trešdienās no plkst. 18.00 līdz 20.00 RTU, Meža ielā 1, 203. telpā

Dzirdēt, redzēt, uzzināt: facebook.com/rtuspo