RTU Kultūras centrs
Parādīt izvēlni
RTU Kultūras centrs

RTU Tautas deju ansamblis «Vektors» ielūdz uz 65 gadu jubilejas uzvedumu «Aiz ko garš pavasar's?»

2. februāris
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes tautas deju ansamblis «Vektors» 12. aprīlī Ķīpsalas izstāžu hallē svinēs 65 gadu jubileju ar krāšņu deju uzvedumu dzīvā orķestra pavadījumā «Aiz ko garš pavasar's?». «Vektora» jubilejas sezona iezīmējusies ar spilgtiem notikumiem – iegūta Lielā balva XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku finālkonkursā un radīts vērienīgs jubilejas iestudējums.

Uzvedumā piedalās vairāk nekā 120 TDA «Vektors» dejotāji, kuri izdejo mainīgo, cerībām piepildīto pavasara laiku līdztekus dabas norisēm, tradicionāliem lauku darbiem un ieražām. Uzvedums ir horeogrāfisks vispārinājums par cilvēka un dabas saskaņas nebeidzamiem meklējumiem un nepieradināmo plūdumu.

Režisors Reinis Suhanovs jaunradē izmantojis Edvarta Virzas poēmas «Straumēni» vienu no daļām - «Pavasaris».  
«Virza ideālistisko lauku sētu apraksta jau dzīvodams pilsētā, tātad no modernā cilvēka skatu punkta. Daudz no šī darba varam paņemt sev, jo gan kā valsts, gan kā tauta joprojām esam saistīti ar savas zemes procesiem, likumiem un svētību,»  – tā par dramaturģisko aktualitāti saka režisors.

Komponists Mārtiņš Miļevskis uzvedumam radījis 11 jaunus, tautas dziesmu tekstos balstītus skaņdarbus, ko horeogrāfe un TDA «Vektors» mākslinieciskā vadītāja Dagmāra Bārbale ietērpusi daudzveidīgos deju rakstos. Tapušas dejas «Aun kājiņas Tu, sniedziņ», «Jundari dasā», «Tur lustīgi saimenieki», kas jau izdejotas dažādos koncertos un ieguvušas skatītāju atzinību. Tāpat iekļauta deja «Čimaru, čamaru», kas tika veidota 2020. gada Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem un to uzvedumā vektorieši izpildīs kopā ar deju skolas «Dzirnas» jaunākajiem dejotājiem. Tomēr lielāko daļu uzvedumam radīto oriģinālhoreogrāfiju skatītāji pirmo reizi varēs noskatīties 12. aprīlī. 

Lai kuplinātu muzikālo un dramaturģisko vēstījumu, uzvedums papildināts ar bungu un dūdu mūzikas grupas «Auļi» skaņdarbiem – «Saules deja», «Kūru, kūru uguntiņu», «Pieguļā». Deju uzvedumā dzīvā orķestra skanējumā tos izpildīs grupa «Auļi», kā arī vijolnieks Otto Trapāns, koklētāja Latvīte Cirse, ģitārists Jānis Kalniņš un vokālistes Beāte Zviedre, Ieva Sutugova, Zane Dombrovska. 

Iedvesmojoties no «Straumēnu» dramaturģiskajiem notikumiem, dejotāju radošā komanda sadarbībā ar fotogrāfiem Reinholdu Švarcu un Kristapu Pelēko gleznainā Latvijas viensētā realizēja pavasarīgu fotosesiju divu dienu garumā. Fotogrāfi atzīst, ka tas bijis skaists piedzīvojums ārpus mūsdienīgās realitātes, kad viensētas vide, tērpi un dejotāju pozitīvā attieksme radījusi sajūtu it kā uz brīdi notikusi saplūšana ar iepriekšējām paaudzēm. Fotogrāfu lielākais izaicinājums – notvert kopā aizvadīto mirkļu sajūtu un nodot to tālāk.

Fotogrāfiju izstāde būs skatamā vērienīgā deju uzveduma «Aiz ko garš pavasar's?» pirmizrādē 12. aprīlī.

Uzvedumu rīko biedrība «Vektors» ar VKKF un RTU atbalstu.
Biļetes pieejamas biļešu paradīzes kasēs un internetā

Foto galerija:

RTU TDA "Vektors" 65. jubileju svinēs ar vērienīgu uzvedumu

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

2. februāris plkst. 12:23

Līdzīgi raksti

Jaunumi