RTU Kultūras centrs
Parādīt izvēlni
RTU Kultūras centrs

RTU Tautas deju ansambļa «Vektors» mākslinieciskā vadītāja, horeogrāfe Dagmāra Bārbale pretendē vienā no prestižās Dejas balvas nominācijām

11. janvāris, 2021
.
.
.

8. janvārī Kultūras ministrijas organizētā tiešsaistes konferencē tika pasludināti nacionālas nozīmes apbalvojuma – Dejas balvas – pretendenti 12 nominācijās un mūža balvas dejas mākslā saņēmēji – dejas pedagoģe, horeogrāfe un Deju svētku virsvadītāja Ingrīda Edīte Saulīte un baletdejotājs, pedagogs Haralds Ritenbergs.

Dejas balvu rīko Latvijas Dejas informācijas centrs sadarbībā ar Latvijas Kultūras ministriju.
Visās nominācijās skatīts veikums divu aizvadīto gadu periodā. Sekojot aktualitātei – dejas transformācijām Covid-19 ierobežošanai noteiktajos sociālās distancēšanās apstākļos –, tāpēc tika izvērtēti arī balvai pieteiktie digitālos formātos tapušie projekti.

Skatuviskās tautas dejas kategorijā nominācijā «Skatuviskās tautas dejas iestudējums vai notikums» izcelti trīs:
1.    «Dzersim kāzas trīs dieniņas. Dziedāsim. Dancosim», producents: biedrība «Daiļrade», horeogrāfi: Lilija Lipora un Ilmārs Dreļs;
2.    Sajūtu kastīte «Līgo gadalaiki», producents un idejas autors: Jānis Purviņš;
3.    «Saules zīmē rotāties»,  producente, horeogrāfe un dejotāja: Dagmāra Bārbale.

Dejas balva ir Latvijas augstākais apbalvojums profesionālajā dejas mākslā – baletā, laikmetīgajā dejā, mūsdienu un skatuviskajā tautas dejā. Pirmo reizi tā tika pasniegta 2019. gadā, un šogad, 29. aprīlī, ar to tiks apbalvoti 2019.–2020. gada izcilākie dejas darbi un personības. Kultūras ministrs Nauris Puntulis preses konferencē atzīmēja, ka dejas žanrs līdzīgi kā visa kultūras nozare šobrīd piedzīvo grūtus laikus, kad ir aizliegts rādīt, taču nav aizliegts radīt. Savukārt, Latvijas Dejas informācijas centra valdes priekšsēdētāja Inta Balode pauda, ka, neraugoties uz pandēmijas nestajiem ierobežojumiem, šajā divu gadu vērtēšanas periodā balvai pieteikto darbu skaits audzis par 25%, salīdzinot ar iepriekšējo posmu.

Dagmāras Bārbales vārdi pie 2020.gada pavasarī pievienotā video «Saules zīmē rotāties» apraksta joprojām ir aktuāli: «Ir grūti būt vienai - nesatikt dejotājus, nepiedzīvot desmitiem koncertu un pasākumu, apstāties un pilnībā mainīt dzīves ritmu. Tomēr visgrūtāk ir pārstāt radīt, jo tieši radīšana mani spēcina un iedvesmo ikdienā, tā virza uz priekšu. Laikā, kad nedrīkst, bet ļoti gribas, atradu veidu, lai radītu deju. To var dejot viens, bet patiesu maģiju tā piedzīvo tikai tad, kad esam vairāk.. Šis video ir tapis kā veltījums visiem, kas jūtas līdzīgi. Tas ir veltījums tiem daudzajiem tūkstošiem dejotāju, kuriem ik dienas pietrūkst savi deju skolotāji, partneri un deju draugi. Tas ir veltījums tiem, kas ilgojas pēc kāpšanas uz skatuves dēļiem. Un, protams, tiem, kas tik ļoti gatavojās, lai šajā vasarā piedalītos skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Ar mīlestību un cerību uz drīzu tikšanos!»

Aicinām vēlreiz noskatīties video, ar ko sociālajos tīklos cilvēki dalījušies vairāk kā 12 000 reižu. «Saules zīmē rotāties» aizceļojis līdz skatītajiem, Anglijā, Lietuvā, Igaunijā, Spānijā, Francijā, Itālijā, Gruzijā, Rumānijā, Polijā, Krievijā, Vācijā un vēl tālāk. 

Horeogrāfija un izpildījums: Dagmāra Bārbale
Mūzika: tautas dziesma Kaspara Bārbala aranžējumā 
Video: Kaspars Bārbals un Dagmāra Bārbale.

Vairāk par «Dejas balvas» nominantiem:

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

11. janvāris, 2021 plkst. 15:52

Līdzīgi raksti

Jaunumi