RTU Kultūras centrs
Parādīt izvēlni
RTU Kultūras centrs

RTU Gada balva kultūrā «Simbioze»

RTU Gada balva kultūrā «Simbioze»

Rīgas Tehniskās universitātes Kultūras centra (tobrīd vēl RTU Studentu kluba) RTU Gada balvas kultūrā «Simbioze»* pasniegšana aizsākās 2008.gada nogalē. Balva un tās nosaukums «Simbioze» radās reizē no domas un nepieciešamības izvērtēt un izcelt radošās veiksmes un nozīmīgākos RTU kultūras dzīves notikumus gada nogrieznī, kā arī pateicībā pamanāmi apliecināt mākslinieciskā vadītāja un viņa kolektīva mijiedarbības profesionāli augstvērtīgo sniegumu publikai. 
 
Šī balva ir rota – sudraba piespraude. Autors – Oskars Lēconis.

Sudraba piespraudi pirmie ieguva Ivars Cinkuss par izciliem sasniegumiem Dziesmu svētku skatē un Jura Kulakova «Mīlestībā viļņo krūts» jauniestudējumu ar vīru kori «Gaudeamus» un Uldis Šteins par izciliem sasniegumiem Deju svētkos un TDA «Vektors» divu 50 gadu jubilejas koncertprogrammu iestudēšanu, bet 2019.gadā RTU Tautas deju ansambļa «Vektors» mākslinieciskā vadītāja un horeogrāfe Dagmāra Bārbale par ideālas jaunrades dejas meklējumiem un izcilu māksliniecisko rezultātu un RTU postfolkloras grupas «Daba San» mākslinieciskā vadītāja Inese Neimane par izcilu un radošu sadarbību labvēlīgā mijiedarbībā kolektīva un kultūras dzīves veidošanā un latvisko tradīciju saglabāšanā.

RTU Kultūras centra vadītāja Asja Visocka par «Simbiozes» nozīmi: «Šī unikālā piespraude sanākusi kā Grot bura, pilna vēja, kā mūžīgais dzinējspēks uz priekšu uz mērķi, jauniem sasniegumiem, jauniem horizontiem, kā ķērpis uz senas ābeles ābeļdārzā, kā vadītājs ar mūžam mainīgo kolektīvu. Balva simboliski apliecina, ka mērķtiecīga darba rezultāti allaž pārspēj tos, kas gūti ar nejaušības palīdzību».

«Simbiozes» saņēmēju hronoloģija:

2009.gadā – RTU jauniešu vokālā ansambļa «Jauna Nianse» mākslinieciskajai vadītājai Antrai Dreģei un RTU studentu pūtēju orķestra «SPO» mākslinieciskajam vadītājam un galvenajam diriģentam Mārim Martinsonam par izcilu māksliniecisko rezultātu, kas iegūts vadītāja un kolektīva abpusēji labvēlīgā mijiedarbībā un integrācijā.

2010.gadā – RTU sieviešu kora «Delta» mākslinieciskajai vadītājai Intai Eizenbergai – Cērmanei par ideāla skanējuma meklējumiem un izcilu māksliniecisko rezultātu, kas iegūts vadītāja un kolektīva abpusēji labvēlīgā mijiedarbībā un integrācijā.

2010.gadā – RTU rektoram (1999–2011) Ivaram Knētam par abpusēji veiksmīgu un radošu sadarbību labvēlīgā mijiedarbībā un integrācijā.

2011.gadā – balva netika piešķirta.

2012.gadā – Spīķeru koncertzālē RTU 150 gadei veltītā kultūras festivāla «RTU skan!» atklāšanas koncertā pirmo balvu piespraudi no komponista Riharda Dubras rokām saņēma RTU stīgu ansambļa «Gaiva» mākslinieciskā vadītāja Dzidra Pelēķe.
Otro balvu doktorants, RTU Inudstriālās elektronikas un elektrotehnikas institūta pētnieks, teātra «Kamertonis» vadošais aktieris Antons Patļins un 2011. gada Latvijas Studentu teātra dienas labākais aktieris Vitālijs Bolšakovs pasniedza RTU Studentu teātra «Kamertonis» mākslinieciskajai vadītājai un režisorei Ludmilai Stančikai, bet trešo «Simbiozes» balvu šajā gadā saņēma RTU Studentu teātra «Spēle» mākslinieciskais vadītājs un režisors Romans Grabovskis. Viņu sveikt bija ieradusies Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes Kultūras iestāžu un amatierkolektīvu nodaļas vadītāja Ilona Vanadziņa.
Tā paša gada nogalē festivāla «RTU skan!» noslēguma pasākumā VEF Kultūras pilī ar deju lielkoncertu «Dimdēja, rībēja» tika atjaunota senā un nozīmīgā sadraudzības tradīcija starp trim Baltijas valstu tehniskajām augstskolām, kurā piedalījās RTU TDA «Vektors», Kauņas Tehnoloģiskās universitātes deju ansamblis «Nemunas», Tallinas Tehnoloģiskās universitātes deju ansamblis «Kuljus». Lielkoncerta finālā uz skatuves pateicībā par krāšņi aizvadīto jubilejas gadu izcilā sadarbībā un mijiedarbībā sudraba piespraudi «Simbioze» saņēma RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis.

2013. gadā – RTU vokālā ansambļa «Vecpilsētas dziedātāji» vadītājai Vēsmai Keirei par izcilu māksliniecisko rezultātu, kas iegūts vadītāja un kolektīva abpusēji labvēlīgā mijiedarbībā un integrācijā.

2014./2015. gadā – balva netika piešķirta.

2016. gadā – Svinīgā ceremonijā Lielajā ģildē, Leonīds Ribickis simboliski saņēma RTU rektora pilnvaras uz otro termiņu. Šajā godpilnajā pasākumā pateicībā par RTU kultūras dzīves stiprināšanu rektors un RTU Senāta priekšsēdētājaElīna Gaile-Sarkanepasniedza balvu RTU Kultūras centra pārstāvēm – direktorei Asjai Visockai, projektu vadītājai Inesei Zemturei (Krūmai) un  māksliniecei Initai Grīnbergai, RTU Bigbenda mākslinieciskajam vadītājam un diriģentam Jānim Amantovam par izcilu māksliniecisko rezultātu un RTU jauktā kora «Vivere» mākslinieciskajam vadītājam un galvenajam diriģentam Gintam  Cepleniekam par ideāla skanējuma meklējumiem un par izcilu māksliniecisko rezultātu, kas iegūts vadītāja un kolektīva abpusēji labvēlīgā mijiedarbībā un integrācijā.

2017. gadā – netika piešķirta.

2018. gadā – RTU Tautas Deju ansambļa «Vektors» mākslinieciskajai vadītājai un horeogrāfei Dagmārai Bārbalei par izcilu un radošu sadarbību labvēlīgā mijiedarbībā RTU TDA «Vektors» kultūras dzīves veidošanā un tradīciju saglabāšanā.

 *Simbioze (gr.symbiōsis kopdzīve) - savstarpēji labvēlīga mijiedarbība.