RTU Kultūras centrs
Parādīt izvēlni
RTU Kultūras centrs

Latvijas postfolkloras festivāls «Gaviles»

Latvijas postfolkloras festivāls «Gaviles»

«Gaviles» jau kopš 2012. gada ik aprīli piedāvā unikālu postfolkloras grupu koncertu. Festivāla mērķis ir uz vienas skatuves apkopot mūsdienīgas un dažādas tautas dziesmu interpretācijas, demonstrējot tautas dziesmu plašās iespējas 21.gadsimtā. Festivāla rīkotāji cer ne tikai iedvesmot klausītājus atskaņot postfolkloras izpildītājus ikdienā, bet arī rosināt vēlmi arvien jauniem mūziķiem radīt skaniski arvien jaunas interpretācijas ar latviešu tautasdziesmu vārdiem.

«Gaviles» ir izklaidējoši izglītojošs, muzikāls notikums. Tā ietvaros festivāla apmeklētājiem tiek sniegta iespēja vienkopus redzēt dažādus žanrus pārstāvošus mūziķus, kurus vieno vēlme un centieni laikmetīgi izpildīt tradicionālo mūziku. 

Jau vairākus gadus festivālam tiek izvēlēta folklorā pārstāvēta tēma, kurai ir informatīva un izglītojoša loma. Pirms galvenā notikuma Spīķeru koncertzālē interesentiem tiek nodrošināta iespēja klausīties folkloras pētnieku stāstījumos, atbilstošu gada tēmai. 2020. gada tēma «Kopā!» veltīta tradīcijām, kurās raksturīga kopdziedāšana, kā, piemēram, talku tradīcija. Tomēr valsts ārkārtas situācijas dēļ 2020.gadā, festivāls tika atcelts, taču plānoto koncertu ar šo tēmu plānots īstenot 2021.gadā.

Festivāla aktualitāšu lapa

Vairāk

Šo gadu laikā festivālā uz skatuves kāpuši gan labi zināmi, gan vēl jauni mūziķi: tobrīd kultūras ministre Dace Melbārde, Ilga Reizniece un folkloras kopa Vārpas, Laima Jansone, Bur Mani un Elza Rozentāle, Tautumeitas, Juris Kaukulis, Trio Šmite Kārkle Cinkuss, ImantaDimanta un draugi, Folkvakars, Agris Daņiļevičs, Rikši, Daba San, Teikas Muzikanti, Misters un draugi, Skandi, Svīres, Kalnejas, Zari, Tandēms Trijatā, Jāņoga, Zane Šmite, Ilze Grunte, sulA, Dārdi, Sudobri, Tāri, Miglas asni, Vējam kabatā, Jakovs Sultāns, Dana Indāne, Leila Alijeva, Namejs Kaniņš, Stiprās sievas, Staņislavs Judins un Asnate Rancāne, Jāņoga, TKP. Festivālā arī piedalījušies viesi no kaimiņu zemēm - Lepaseree (Igaunija), Saulius Petreikis (Lietuva) un Baltasis Kiras (Lietuva) un Oi Dipnoi (Itālija). Savu atbalstu un īpašu vēlējumu festivālam sniegusi bijusī eksprezidente un folkloras pētniece Vaira Vīķe Freiberga.

«Es vēlu mums visiem kopā vairāk pašapziņas, domājot par savu valsti. Ne lepnību, bet to nepieciešamo pašapziņu, ar kuru droši ieiet nākamajā desmitgadē,» aizsākot 2020. gadu vēlēja prezidents Egils Levits. Kur smelties šādu pašapziņu vēl 1997.gadā izteikusi bijusī prezidente Vaira Vīķe Freiberga, sakot: «Spēcīgas un pašapzinīgas valsts galvenais pamats ir latviskā kultūra un latvisko vērtību sistēma, kas veidojas apvienojoties tradicionāliem un moderniem elementiem.» Kaut arī Rīgā dažādos pasākumos dzirdami postfolkloras pārstāvji, kuri kuplina pārsvarā lielus masu pasākumus, nedz Rīgā, nedz visā valstī nav otra pasākuma kā postfolkloras festivāls «Gaviles». Pasākums izceļas ar to, ka uz vienas skatuves nonāk ļoti dažādi mūziķi, gan pazīstami, gan vēl nedzirdēti, kā arī ikkatrs pārstāv atšķirīgu mūzikas žanru, kurā sekmīgi iekļauj tradicionālo kultūras mantojumu. «Gaviles» ir iespēja savienot uz vienas skatuves rokmūziku, popmūziku, hiphopu, klasisko mūziku, minimālisma duetus un trakus eksperimentus. Apmeklētāju skaits pasākumam pēdējos gados bijis stabils, izveidojies ikgadēju apmeklētāju loks, kas papildus pamato šī pasākuma nepieciešamību.

«Gaviles» sniedz atspēriena punktu jaunākiem mūziķiem, kuriem iespēja spēlēt uz vienas skatuves ar zināmiem māksliniekiem ir ļoti svarīga. Pēc uzstāšanās «Gavilēs» vairākas grupas izdevušas albumus, to skaitā grupa «Tautumeitas», «ImantaDimata», «Bur mani» un citas. Pēdējo gadu laikā tieši starp «Gaviļu» māksliniekiem mūziķus dažādiem pasākumiem meklē pasākumu organizatori, sazinoties ar pasākuma rīkotājiem, lūdzot ieteikumus un kontaktus. Ieguvēji ir arī klausītāji, jo daudzi atrod sev ko jaunu, un nereti pirmo reizi atzīst, ka viņiem var patikt klausīties mūziku, kas saistīta ar tradicionālo mantojumu.

Festivāla «Gaviles» iniciatori un rīkotāji ir RTU postfolka grupa «Daba San». Sadarbībā ar RTU Kultūras centra organizatorisko atbalstu GAVILES jau veiksmīgi un radoši gandrīz 10 gadus ir atradušas savu stabilu vietu kultūras dzīves norisēs Rīgā un Latvijā aprīlī.