RTU paraksta līgumu ar Madonas pašvaldību par sadarbību pētniecībā, zinātnē un izglītībā

11. marts, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) ir parakstījusi sadarbības līgumu ar Madonas novada pašvaldību par sadarbību izglītībā, dažādu Eiropas Savienības  finansētu projektu realizēšanā un mācību prakšu organizēšanā un īstenošanā.

Līgumu trešdien, 11. martā, Madonas domē parakstīja RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis un Madonas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Agris Lungevičs.

«Apzinoties, ka Latvijas novadi šobrīd ir nokļuvuši sarežģītā situācijā – trūkst darbavietu un notiek likumsakarīga iedzīvotāju migrācija uz galvaspilsētu vai ārzemēm – kopā ar novadu pašvaldībām esam apņēmušies veicināt Latvijas lauku reģionu attīstību, piedāvājot gan kvalitatīvu inženierzinātņu izglītību novada jauniešiem, gan realizējot kopīgus projektus novadu un to uzņēmumu darbības uzlabošanai,» saka viens no sadarbības iniciatoriem, RTU rektora vietnieks biznesa un inovāciju jautājumos Antons Kiščenko.

RTU ar Madonas novada pašvaldību veiksmīgi sadarbojusies jau iepriekš – RTU zinātnieki ir izstrādājuši integrētu intelektuālo platformu, ar kuru veikta problemātiskās Lubāna ezera ekosistēmas izpēte, kā arī monitorēti Madonas novada meži. A. Kiščenko atzīmē, ka, noslēdzot līgumu, sadarbību ar Madonas novadu varēs izvērst arī citos virzienos, piemēram, uzlabot ražošanas procesus un tehnoloģijas kokapstrādes uzņēmumos, piedāvāt risinājumus energoefektīvas pilsētas apsaimniekošanā, pilsētā ieviest gudrās apgaismošanas sistēmas un  attīstīt arī modernus mašīnbūves uzņēmumus.

Madonas novada domes priekšsēdētāja vietnieks A. Lungevičs līgumu ar RTU vērtē ļoti atzinīgi. «Noslēgtā sadarbība noteikti sekmēs Madonas novada attīstību. Īpaši ceram ar RTU palīdzību veicināt tehnoloģiju pārnesi dažādās Madonas novadam stratēģiski nozīmīgās jomās. Ceram, ka kopīgiem spēkiem ar RTU izdosies piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu un īstenot dažādus projektus, kā arī veicināt jauniešu pievēršanos inženierzinātnēm,» pauž A. Lungevičs.

A. Kiščenko pieļauj, ka gadījumā, ja Madonas novada pašvaldība būs ieinteresēta, RTU nākotnē varētu noslēgt līgumu arī ar Madonas Valsts ģimnāziju, jo «sadarbības līgumi ar novadu centru vidusskolām ir labi atbalsta punkti tehniskās izglītības izaugsmei – mēs labāk saprotam, kas skolām nepieciešams, lai sagatavotu skolēnus inženierzinātņu studijām. Varam piedāvāt mūsu mācībspēku vieslekcijas, iespēju izmantot RTU laboratorijas pētījumu veikšanai, tādā veidā iedrošinot jauniešus inženierzinātņu studijām, kas ir tik būtiskas Latvijas novadu attīstībai».

Līdz šim līdzīgi sadarbības līgumi noslēgti ar Valmieras pilsētas pašvaldību un Valmieras Valsts ģimnāziju, kā arī Ādažu vidusskolu. Sadarbības iespējas pārrunātas arī ar Liepājas, Daugavpils, Rēzeknes, Ventspils, Jelgavas, Jēkabpils un Ogres pašvaldībām un tās arī ir izrādījušas interesi sadarboties. Līdz ar to A. Kiščenko neizslēdz, ka atsevišķi projekti, kas aktuāli vairākām Latvijas pašvaldībām, varētu tikt attīstīti ne vien  sadarbībā ar vienu pašvaldību, bet ar vairākām.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

11. marts, 2015 plkst. 16:06

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi