RTU zinātnieces ieguvušas prestižās REHVA federācijas balvas

13. jūlijs, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) docente Ināra Laube un jaunā zinātniece Kamila Gruškeviča ieguvušas Eiropas apkures, ventilācijas un gaisa kondicionēšanas federācijas (REHVA) balvas.

Eiropas profesionāļi augstu novērtējuši RTU Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģiju institūta docentes I. Laubes promocijas darbu «Gāzes sadales sistēmu parametru aprēķinu metodoloģija», kā arī pētnieces ilgstošo un nozīmīgo darbu gāzes nozarē. Zinātniece izstrādājusi jaunu metodoloģiju gāzvadu sistēmu plānošanai, ņemot vērā energo ietilpību, hidrauliskos aprēķinus un ekonomisko atdevi, kas ir būtiski lielumi jaunu sadales gāzesvadu plānošanā un izbūvē.

Pētījums un tā laikā veiktie aprēķini ir izmantoti par pamatu jaunu grozījumu izstrādei gāzesvadu projektēšanas valsts standartos «Dabasgāzes ārējo gāzesvadu sistēmas līdz 1,6 MPa (16 bar) projektēšana» un «Perspektīvās gāzesapgādes plānojumu izstrāde».

RTU Ūdens tehnoloģiju laboratorijas pētniece K. Gruškeviča REHVA Jaunā zinātnieka prēmiju saņēma par promocijas darbu «Ūdensapgādes sistēmu attīrīšana pēc apzināta piesārņojuma», kurā zinātniece izpētījusi metodes ūdensapgādes sistēmu attīrīšanai pēc tīša  piesārņojuma ar Bacillus sporām un paragvata pesticīdu.

REHVA (Federation of European Heating, Ventilating and Air-conditioning Associations) ir vadošā Eiropas inženieru apvienība, kurā iesaistījušies vairāk nekā 100 000 profesionāļu no 27 Eiropas valstīm. REHVA apvieno zinātniekus un nozares praktiķus, lai attīstītu ēku būvniecības un komunikāciju tīklu tehnoloģijas. Ik gadu federācija apbalvo jomas profesionāļus par sasniegumiem izglītības, dizaina un tehnoloģiju kategorijās. Federācija par nozarei svarīgiem pētījumiem piešķir balvas arī zinātniekiem un jaunajiem zinātniekiem.

RTU Zinātniskās darbības koordinācijas un informācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

13. jūlijs, 2016 plkst. 13:49

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi