RTU pārstāvji uzvar prestižākajās sumo robotu sacensībās Japānā

16. decembris, 2014
.
.
.

Robotu skolas dalībnieki, kuru vidū ir arī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pārstāvji, Starptautiskajās sumo robotu sacensībās («International Robot Sumo Tournament») svētdien, 14. decembrī, uzvarējuši  autonomo sumo robotu kategorijā. Latvijas komandai šis ir nozīmīgs sasniegums, jo līdz šim minētajās sacensībās ir uzvarējuši tikai japāņi.

Uzvaru Robotu skolas dalībnieki ar savu robotu Blitz izcīnījuši 31 autonomā robota konkurencē. Robotam nācās cīnīties ar pretinieku 1,5 m platā cīņu ringā. Lai atrastu pretinieku un tam uzbruktu, robots izmantoja sensorus un iepriekš ieprogrammētas kustības.

Robotu skolas pārstāvji saka, ka viņiem tas ir liels sasniegums, jo neviens pirms tam, izņemot japāņus, nav uzvarējis šāda mēroga sacensībās. Viņiem ir liels prieks, ka pašmācības un neatlaidīga darba rezultātā ir izdevies sasniegt mērķi – pierādīt, ka Latvijas inženieri ir konkurētspējīgi visā pasaulē.

Komandas pārstāvji gan stāsta, ka neveiksmīgas izlozes rezultātā viņiem nācās cīnīties arī vienam pret otru, tāpēc ir tikai viena godalgotā vieta. Kopumā četri no pieciem Robotu skolas robotiem iekļuvuši labāko astotniekā.

Latviju sacensībās pārstāvēja RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes maģistranti Andis Jargans un Māris Bečs, un maģistrs Linards Vainovskis, RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātes (DITF) Datortīklu un sistēmu tehnoloģiju katedras asistents Gundars Miezītis, kādreizējais RTU DITF students Einārs Deksnis, kā arī Latvijas Universitātes absolvente Agnese Kapace.

Saskaņā ar sacensību noteikumiem, robots nedrīkstēja svērt vairāk par 3 kilogramiem. Uzvaru izcīnīja tas robots, kuram pirmajam izdevās izgrūst savu pretinieku ārpus ringa.

Ikgadējās Japānas sumo robotu sacensības pirmo reizi tika organizētas 1990. gadā ar mērķi veicināt inženieru tehniskās zināšanas, taču, tā kā līdzīgas sacensības notiek arī citās pasaules valstīs, organizatori nolēma sacensību mērogu paplašināt, piesaistot arī dalībniekus no citām pasaules valstīm. Tāpēc sacensībās startēja dalībnieki arī no Latvijas, Brazīlijas, Meksikas, Polijas, Rumānijas, Spānijas, Turcijas, Austrijas un Kolumbijas.

Robotu skolas pārstāvji iespēju piedalīties šajās sacensībās izcīnīja, lieliski startējot 2010. gada Baltijas valstu robotikas čempionātā «Baltic Robot Sumo». Viņi ir ne tikai Eiropas līmeņa čempioni, bet arī uzvarējuši «RoboGames» sacīkstēs ASV.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

16. decembris, 2014 plkst. 11:38

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi