Atklāj RTU Starptautiskās vasaras skolas tēmu un norises vietu

22. februāris, 2013
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Starptautiskā vasaras skola pēc sekmīgas norises pagājušajā gadā atgriežas Cēsīs, lai pievērstos vietējo pārmaiņu tēmai jeb «Local Shift».

Starptautiska profesionāļu komanda, ko veido arhitekti, pilsētplānotāji, dizaineri un antropologi, kopā ar 60 vietējiem un ārzemju studentiem analizēs pilsētas problemātiku un izvirzīs tieši Cēsīm atbilstošus priekšlikumus.

«Mēs strādāsim kopā ar vietējiem iedzīvotājiem, mācoties no viņu zināšanām par teritoriju, mēģinot radīt jaunas saiknes vietējā kopienā un telpā. Mēs sāksim ar mazo, lai iekustinātu lielo. Mēs pārkārtosim vērtības un programmas, lai atklātu potenciālu un palīdzētu notikt vietējām pārmaiņām,» stāsta vasaras skolas radošie kuratori Toms Kokins un Evelīna Ozola.

Iedzīvotāju daudzums Cēsīs samazinās, kopiena kļūst vājāka un publiskā telpa – tukšāka. Lai to kompensētu, pilsēta aktīvi izmanto viduslaiku arhitektūru un tradīcijas, rīko kultūras pasākumus uniegulda jaunu publisku ēku celtniecībā un atjaunošanā. Tomēr tūrisms vien nespēj nodrošināt dzīvotspējīgu vietējo ekonomiku, apturēt iedzīvotāju aizplūšanu un piedāvāt spēcīgu nākotnes redzējumu.

Radošajāsdarbnīcās daudz tiks domāts par sociāliem aspektiem – kā veicināt saliedētas kopienas veidošanos, kā stiprināt vietējo identitāti, kā iedrošināt iedzīvotājus apgūt jaunas prasmes un radīt augstvērtīgākus produktus.

Divu nedēļu garumā – no 2013. gada 27. jūlija līdz 10. augustam – plānotas četras publiski atvērtas lekcijas ar ārzemju un pašmāju lektoriem un intensīvs darbs grupās, kā arī ekskursijas un brīvālaika aktivitātes.

Studentiem vasaras skola piedāvā iespēju izmēģināt jaunu pieeju izpētē un projektēšanā, izvēloties sev interesējošu darbības virzienu. Darbnīcu piedāvājumā ir gan pilsētplānošanas startēģiju izstrāde, gan arhitektūras instalāciju būvēšana, vietējo iedzīvotāju intervēšana un novērojumi, un vizuālās komunikācijas spēju pilnveidošana.

Lielākā daļa vasaras skolas dalībnieku ir arhitektūras, pilsētplānošanas un dizaina studenti, taču kurss ir atvērts arī citu, radniecīgu nozaru pārstāvjiem – inženieriem, ģeogrāfiem, sociologiem, māksliniekiem u. c.

Lai piedalītos vasaras skolā, kandidātiem jābūt sekmīgi pabeigušiem vismaz vienu mācību gadu universitātē, brīvi jāpārvalda angļu valoda un jābūt ieinteresētiem strādāt grupās.

Kursa dalībnieki ik gadu apliecina, ka ieguvuši vērtīgas teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas, iepazinuši Latvijas kultūru un vidi, kā arī nodibinājuši nākotnē noderīgus profesionālus kontaktus. Dalība vasaras skolā ikvienam studentam sniedz iespēju papildināt savu portfolio, kā arī iegūt 3 akadēmiskos kredītpunktus (ECTS) un RTU tālākizglītības sertifikātu.

Ar 2012. gada vasaras skolas pieredzi iespējams iepazīties šeit.

Studenti ir aicināti sekot līdzi informācijai RTU mājaslapā

un Facebook vietnē

Starptautiskā vasaras skola tiek organizēta ciešā sadarbībā ar Laikmetīgās arhitektūras informācijas centru.

RTU Informācijas centrs

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

22. februāris, 2013 plkst. 11:23

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi