RTU Robotikas kluba komanda uzvar robotu būves sacensībās «Robotex 2012»

26. novembris, 2012
.
.
.

RTU Robotikas kluba komanda piedalījās divās no piecām Robotu būves sacensību «Robotex 2012» disciplīnām Mini Sumo un Line Following kategorijās, abās iegūstot visas trīs godalgotās vietas. Katrā kategorijā piedalījās apmēram divdesmit robotu no Latvijas un Igaunijas.

Sacensībās, kas notika no 23. līdz 25. novembrim Igaunijas galvaspilsētā Tallinā, spraigas cīņas risinājās ne tikai uz sacensību laukuma, bet arī boksos. Īsā laika sprīdī bija jāpaspēj salodēt, ieprogrammēt un veiksmīgi palaist katru no septiņiem līdzi paņemtajiem robotiem. Uzvarētājs Line Following disciplīnā, robots ar nosaukumu «Bridge Drifter», tika reģistrēts sacensībām, kamēr tā daļas atradās vēl nesaliktā stāvoklī. Divdesmit minūšu laikā robots tika salikts un varēja veiksmīgi startēt pirmajā braucienā. Šāds salikšanas ātrums bija iespējams, pateicoties rūpīgam projektēšanas procesam, kas sarežģīto konstrukciju padarīja ātri samontējamu un ērti regulējamu. RTU komandas roboti no konkurentiem atšķiras ar pareizu materiālu un tehnoloģiju pielietošanu konkrētu robota daļu izgatavošanā, kā arī ar labi pārdomātu vadības algoritmu izmantošanu to vadībai.

Foto.

Nākamais lielais mērķis ir dalība «All Japan Robot Sumo» sacensībās, kas norisināsies decembra beigās Japānas galvaspilsētā Tokijā. Uz sacensību finālu  var doties tikai tie roboti, kas guvuši uzvaru augsta ranga sacensībās, iegūstot īpašu ceļazīmi. RTU komandas īpašumā tādas ir veselas četras! Divas no Eiropas lielākajām robotu sacensībām «RobotChallenge» un divas no Baltijas mēroga sacensībām «Baltic Robot Sumo».

«Japāņi mūs uzskata par cienījamiem pretiniekiem un ar nepacietību gaida atkaltikšanos. Esam Tokijā bijuši jau divas reizes, gūstot pieredzi un apmainoties zināšanām robotu kustības attīstībai. Japānā robotu būve ir prioritāte valstiskā līmenī, kas rada jauniešos iedvesmu iegūt un pilnveidot savas zināšanas,» norāda RTU Robotikas kluba valdes loceklis Guntis Kuļikovskis, «zinošu, spējīgu un pašmotivētu jauniešu atbalstīšana un pieredzes apmaiņa ir arī RTU Robotikas kluba pamatā. Šis mērķis tiek veiksmīgi īstenots izveidojot mūsdienīgu bakalaura un maģistra līmeņa studiju programmu - Intelektuālas un robotizētas sistēmas.»

RTU Robotikas klubs

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

26. novembris, 2012 plkst. 16:42

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi