RTU Inženierzinātņu vidusskolā viesojas izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis

25. maijs, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskolā (RTU IZV)  trešdien, 25. maijā, ar vieslekciju «Lielā Dabas grāmata ir rakstīta matemātikas valodā. Mums ir jāprot to lasīt» uzstājās izglītības un zinātnes ministrs, RTU profesors Kārlis Šadurskis.

Savai lekcijai viņš bija izvēlējies izcilā zinātnieka Galileo Galileja citātu, jo, viņaprāt, matemātika kā bāzes izglītība ir laba iespēja, lai jaunieši uz tās pamatiem būvētu zināšanu un karjeras piramīdu un prasme domāt algoritmos nepieciešama visās dzīves jomās.  

«Dabas grāmata tiešām ir uzrakstīta matemātikas valodā! Es zinu vairākus gadījumus, kad cilvēki izveido veiksmīgu karjeru, taču tad konstatē, ka sekmīgam darbam vēl pietrūkst matemātikas zināšanu. Matemātika ir lieta, ko nevar iemācīties pašmācības ceļā. Tikai ģēniji var. Tāpēc to uzskatu par bāzes izglītību, kas nepieciešama ikvienam un visās jomās,» lekcijas ievadā jauniešiem skaidroja ministrs. Lekcijā viņš aktīvi iesaistīja skolēnus, kuri nekautrējās demonstrēt savas zināšanas matemātikā un loģikā.

Pēc lekcijas K. Šadurskis jauniešiem vēlēja panākumus un aicināja palikt ar zinātni un tehniskajām zinātnēm vienmēr draugos, jo «tieši eksaktās zinātnes cels sabiedrības kopējo stāvokli, darba ražīgumu un iespēju attīstīties». «Bieži izglītība tiek uzskatīta par tērējošo jomu, bet ir jāsaprot, ka šodienas izglītība ir nākotnes tautsaimniecība un tā, savukārt, ir mūsu nākotnes dzīves līmenis, kvalitāte un attīstības iespējas,» uzsvēra K. Šadurskis.

Ministrs jauniešus arī aicināja pēc vidusskolas absolvēšanas saglabāt uzticību RTU: «Man šķiet, ka jūs esat izvēlējušies pareizo skolu. Kad lemsit par nākotnes studiju izvēli, neaizmirstiet par mūsu Alma Mater – Rīgas Tehnisko universitāti. Mums ir vajadzīgi gaiši prāti, mums ir jākāpj pasaules universitāšu reitingā un tas iespējams, tikai pateicoties izciliem zinātniekiem, kas spēj veikt pasaules līmeņa pētījumus.»

2015. gada septembrī mācības IZV 10. klasē sāka pirmie 24 skolēni, kuri apgūst Vispārējās vidējās izglītības matemātikas, dabaszinību un tehnikas virziena programmu. Īpaša uzmanība mācību procesā ir veltīta skolēnu zinātniskajam darbam RTU fakultātēs, jau skolas solā ieinteresējot jauniešus par pētniecību un audzinot jaunu zinātnieku paaudzi.

Pirmais mācību gads skolai nesis augstus rezultātus gan Rīgas pilsētas, gan valsts olimpiādēs. Īpaši izcili rezultāti sasniegti tieši eksaktajās zinātnēs – ķīmijā, fizikā, matemātikā un bioloģijā, IZV skolēniem iegūstot 1.–3. vietu valstī.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

25. maijs, 2016 plkst. 17:08

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi