RTU aicina uz Latvijas aviācijas vēsturei veltītu grāmatu atklāšanu

6. maijs, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) aicina uz aviācijas vēsturnieka, aviokompānijas «AirBaltic» bijušā komercdirektora un viceprezidenta Gintera Zolingera (Günther Sollinger) divu aviācijas vēsturei veltītu grāmatu atklāšanas pasākumu, kas notiks ceturtdien, 14. maijā, plkst. 15 RTU Zinātniskās bibliotēkas konferenču zālē, Rīgā, P. Valdena ielā 5, Ķīpsalā.

Grāmatu atklāšanas pasākumā piedalīsies G. Zolingers, RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis un citi RTU pārstāvji. Pasākumā aicināti piedalīties arī Latvijas Zinātņu vēstures asociācijas prezidents akadēmiķis Jānis Stradiņš, kā arī satiksmes ministrs Anrijs Matīss, kuru autors intervējis grāmatu tapšanas gaitā, kā arī grāmatas recenzents, Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis profesors Igors Kabaškins.

«G. Zolingers uzskatāms par vienu no nopietnākajiem aviācijas vēsturniekiem pasaulē. Viņš sniedzis nozīmīgu ieguldījumu arī Austrumeiropas, tostarp Latvijas, aviācijas vēstures pētniecībā. Tā kā tieši RTU Latvijā kopš aviācijas jomas aizsākumiem izglītojusi topošos aviācijas speciālistus, RTU jo īpaši augstu vērtē G. Zolingera veikumu, jo gan šajās, gan citās grāmatās datēts arī RTU absolventu devums aviācijas jomas attīstībā,» saka grāmatu zinātniskā redaktore, RTU asociētā profesore Alīda Zigmunde. Viņa arī akcentē, ka G. Zolingeram vēl ir daudz materiālu un ideju, kas nākotnē varētu tikt īstenotas grāmatās un rakstos.

Grāmatā «Aviācijas transports PSRS un bijušajā Padomju Savienības teritorijā. 1923–1995» («Air Transport in the USSR and FSU»)autors izpētījis gan gaisa transporta problēmas, gan tā attīstību, likumdošanu, maršrutus un pārvadājumu skaitu. Savukārt grāmata «Aviācijas transports Latvijas PSR un neatkarīgajā Latvijā. 1944–2000» («Air Transport in the Latvian SSR and Independent Latvia, 1944–2000»)sniedz ieskatu  Latvijas gaisa transporta sistēmas izveidē, Latvijas PSR gaisa transporta attīstībā, kā arī iezīmē pakāpenisku Latvijas gaisatransporta sistēmas izveidi un tirgus iekarošanu  atjaunotajā Latvijā.

Abas grāmatas sarakstītas angļu valodā un ir vērtīgs avots jebkuram, kurš vēlas sīkāk iepazīties ar aviācijas vēsturi bijušajā PSRS teritorijā un Latvijā. Tāpat tās būs noderīgs mācību materiāls RTU Aeronautikas institūta studentiem, kā arī visiem izvēles kursa «Inženierzinātņu (tehnisko zinātņu) vēsture» studentiem.  

G. Zolingers vairākkārt ar referātiem ir piedalījies RTU starptautiskajās zinātniskajās konferencēs un ir sarakstījis 11 aviācijas vēsturei veltītas grāmatas, tostarp par vienu no izcilākajiem RTU (toreizējā Rīgas Politehniskā institūta) studentiem Vilehādu HenrikuForsmanu, vācu bumbvedēju konstruktoru Pirmā pasaules kara laikā, kā arī vairākas grāmatas par Zviedrijas civilo aviāciju un polārās aviācijas pirmsākumiem, tostarp zviedru zinātnieku Salomonu Ogistu Andrē, kurš 1897. gadā kopā ar biedriem ūdeņraža balonā devās pirmajā arktiskajā ekspedīcijā. Vēsturnieka grāmatas ir interesantas ar bagāto faktu klāstu, kas papildināts ar retām dokumentālām fotogrāfijām no dažādiem arhīviem.

RTU Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

6. maijs, 2015 plkst. 12:25

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi