RTU DF: no viedās zeķes un vēja ģeneratora prototipu izveides līdz raķešu dzinēju detaļu izstrādei

27. aprīlis, 2015
.
.
.

«Izmantojot 3D printēšanas tehnoloģiju, DF ir izgatavoti zobrati sacensību robotiem, kas savā klasē ir labākie ne tikai Eiropā, bet spējuši uzvarēt pat Japānas ilggadējos čempionus,» laikraksta «Dienas Bizness» publikācijā stāsta Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrikas (RTU DF) vadītājs Guntis Kuļikovskis.

DF mērķis ir veicināt studiju un zinātnisko pētījumu starpdisciplinaritāti, nodrošināt ilgtspējīgu inovācijų attīstību, kā arī izveidot saikni ar uzņēmējiem. RTU zinātnieki, izmantojot 3D printera iespējas, ir izstrādājuši viedās zeķes prototipu, kas ir aprīkots ar dažādiem sensoriem. Šādas zeķes, iespējams, nākotnē tiks izmantotas sporta monitoringā un rehabilitācijā.

Tāpat ar 3D printera palīdzību RTU studenti ir izstrādājuši bakalaura darbu, radot vēja ģeneratora prototipu, kura mērogs ir 1:10. Drīzumā šis vēja ģeneratora prototips tiks uzstādīts uz RTU jumta un tiks testēts brīvdabas apstākļos. G. Kuļikovskis stāsta, ka divi studenti pie šī projekta strādājuši divus mēnešus, vēja ģeneratora prototips izmaksājis aptuveni 1700 EUR.

Izmantojot pieejamos tehnoloģiskos risinājumus, DF notiek darbs pie dažādiem projektiem, proti, raķešu dzinēju detaļu izstādes, sporta ratiņkrēslu uzlabošanas, telefona stiprinājuma pie velosipēda izgatavošanas.

RTU KMD Komunikācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Raksta pielikumi

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

27. aprīlis, 2015 plkst. 16:02

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi