RTU produktus demonstrēja pasaules lielākajā izstādē «Hannover Messe»

13. aprīlis, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieku izstrādātos produktus un tehnoloģijas demonstrēja Pasaulē lielākajā industriālajā izstādē «Hannover Messe 2015» Vācijā. Tur bija skatāms RTU radīts inovatīvs biodegradabls materiāls 3D printēšanai, medicīnā izmantojami biomateriāli, tehnoloģija biodegvielas iegūšanai, kā arī dažādi risinājumi atjaunojamo enerģijas resursu integrēšanā sadzīves elektrotīklā.

«RTU pirmo reizi savā vēsturē devās uz šo pasaules mēroga notikumu un piedāvāja pie mums tapušas inovācijas līdzās citiem tehnoloģiju «milžiem» izstādes zinātnes paviljonā. Manuprāt, šis ir nozīmīgs ieguldījums zinātnieku radīto produktu komercializācijai, kā arī sadarbības partneru un investīciju piesaistei,» gandarījumu par dalību izstādē pauda RTU Biznesa un inovāciju departamenta vadītājs Antons Kiščenko.

RTU izstādes apmeklētājiem demonstrēja astoņus zinātnieku izstrādātus produktus, viens no tiem  − biodegradablās printera stīgas 3D objektu printēšanai. Šis materiāls satur tikai netoksiskus komponentus un no tā veidotie objekti ir videi draudzīgi, jo, nonākot saskarē ar augsni, bioloģiski noārdās, neveidojot piesārņojumu.

Apmeklētājiem tika parādīta arī tehnoloģija biodegvielas iegūšanai no biomasas − lauksaimniecības atkritumiem, nezālēm, salmiem un kokapstrādes atkritumiem.

Enerģētikas jomu stendā pārstāveja īpašs lēngaitas elektroģenerators, ar kura palīdzību iespējams iegūt elektroenerģiju vietās ar salīdzinoši nelielu vēja vai ūdens plūsmas ātrumu. Tāpat izstādes apmeklētāji varēja apskatīt ar saules baterijām aprīkotu mobilo ierīču uzlādēšanas stendu un līdzstrāvas mikro tīkla modeli, kas ar strāvas pārveidotāja un akumulatoru palīdzību ļauj maiņstrāvas tīklā integrēt no atjaunojamajiem energoresursiem − saules un vēja − iegūto līdzstrāvu. 

Aktualitāte medicīnā ir RTU Rūdolfa Cimdiņa Rīgas biomateriālu centrā izstrādātais kalcija fosfāts un Biotekstilmateriālu zinātniski pētnieciskajā laboratorijā radītais dzintara pavediens. Abiem materiāliem piemīt biosaderība ar cilvēka audiem, tāpēc kalcija fosfātu var izmantot implantmateriālu ražošanai un funkcionalizētu kosmētikas līdzekļu izgatavošanai. Savukārt dzintara kompozītpavedieni pielietojami ķirurģijā, jo neizsauc alerģiskas reakcijas, veicina ādas apgabalu reģenerāciju, atstaro ultravioletus starus un aizkavē trombu veidošanos.

Mehānikas nozarē RTU jaunums ir īpašs nodilumizturīgs metāla pārklājums un tehnoloģija detalizētai detaļu virsmas analīzei − slīdes pāru kompleksā pārbaude. Nodilumizturīgais pārklājums aktuāls ir auto būvē, lai mazinātu nodilumu vairāku metāla detaļu saskares vietās, piemēram, bremžu diskos, gultņos u.c. Savukārt slīdes pāru kompleksā pārbaude ir būtiska nozarēm, kas saskaras ar liela izmēra un sarežģītas formas detaļu nolietojumu, kuru izgatavošana ir dārga un nomaiņa − komplicēta, piemēram aviācijā, dzelzceļa transportā, hidroelektro stacijās, termoelektrocentrālēs u.c.

«Hannover Messe 2015» notika no 13. līdz 17. aprīlim, un RTU izstādē piedalās sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru.

RTU Zinātnes koordinācijas un informācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

13. aprīlis, 2015 plkst. 12:47

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi