RTU zinātnieku radīti produkti un tehnoloģijas būs skatāmas «EuroNanoForum 2015» izstādē

11. jūnijs, 2015
.
.
.

No 10. līdz 12. jūnijam Rīgā notiek gada lielākais nanotehnoloģiju pasākums Eiropā – konference «EuroNanoForum 2015». Foruma laikā apskatāma izstāde «Nanotech Europe», kur RTU demonstrēs inovatīvu daudzfunkcionālu kompozītmateriālu būvniecībai, medicīnā pielietojamu kalcija fosfātu kaulaudu atjaunošanai un tehnoloģiju degvielas iegūšanai no lauksaimniecības atkritumiem.

Izstādes apmeklētāji RTU stendā varēs uzzināt vairāk par Rūdolfa Cimdiņa Rīgas biomateriālu inovāciju un attīstības centrā izstrādāto kalcija fosfātu – pēc sastāva cilvēka kaulaudiem ļoti līdzīgu materiālu. Šī līdzība nodrošina lielisku biosaderību un ļauj materiālu pielietot medicīnā, lai izgatavotu ar cilvēka audiem saderīgus implantmateriālus un funkcionalizētus kosmētikas līdzekļus.

Apmeklētājiem tiks demonstrēta Ūdens inženierijas un tehnoloģijas katedras zinātnieku izstrādātā tehnoloģija degvielas iegūšanai no biomasas, piemēram, nezālēm, salmiem un kokapstrādes atkritumiem. Šī tehnoloģija ir viens no risinājumiem alternatīvai degvielas ražošanai nākotnē, izmantojot atjaunojamos enerģijas resursus, kas ir īpaši aktuāli laikā, kad naftas un dabasgāzes resursi dabā strauji samazinās.

RTU zinātnieki piedāvās arī jaunu koknes plātņu materiālu, kas tapis Materiālu un konstrukciju institūtā. Sendvičtipa kompozītmateriāli ar ribotu vai viļņotu serdi ļaus aizvietot šobrīd dažādu konstrukciju būvēšanā plaši izmantoto saplāksni un masīvkoku. RTU tapušie kompozītmateriālu paneļi nodrošina tādu pat izturību kā tradicionālais saplāksnis, taču vienlaikus ir vismaz par 50% vieglāki. Saplākšņa serdē iepildītā putu komponente, kas daļēji veidota no atjaunojamajiem dabas resursiem, nodrošina arī labāku paneļa vibrāciju absorbciju un siltumizolāciju.

Izstādē būs skatāms arī RTU Neorganiskās ķīmijas institūtā izstrādātais nanopulveris supercietu, blīvu un ļoti izturīgu materiālu izgatavošanai SIA «Plazma. Keramika. Tehnoloģija» stendā. No šī materiāla izgatavotas detaļas iespējams izmantot kosmosa kuģu un autobūves vajadzībām, kur nepieciešamas vieglas, bet tajā pat laikā termiski un mehāniski ļoti izturīgas konstrukcijas.

12. jūnijā ikvienam interesentam būs iespēja izstādi un citus foruma pasākumus apmeklēt bez maksas. Sīkāka informācija un reģistrēšanās foruma tīmekļa vietnē.

RTU Zinātnes koordinācijas un informācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

11. jūnijs, 2015 plkst. 13:44

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi