RTU Zinātnieku naktī iepazīstinās ar zināmo nezināmo gaismu

22. septembris, 2015
.
.
.

Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) Zinātnieku naktī, kas šogad notiks piektdien, 25. septembrī, un būs veltīta gaismai, aicina interesentus apmeklēt izglītojošas lekcijas un aizraujošas praktiskās darbnīcas.

RTU profesors Andris Ozols divās lekcijās «Zināmā nezināmā gaisma» Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) ar eksperimentu palīdzību iepazīstinās ar tādām gaismas īpašībām kā difrakcija, polarizācija un gaismas spiediens. Tiks demonstrētas atstarošanās hologrammas, polarizētas gaismas interference, gaismas dubultlaušana un dispersija vielā, kā arī Kruksa dzirnaviņas, kas griezīsies gaismas spiediena ietekmē. Lekcijas 25. septembra vakarā notiks LNB Tehnoloģiju un dabas zinātņu lasītavā, 3. stāvā, plkst. 18 un 19.  

Savukārt dienā no plkst. 10  līdz 16 RTU studentu pilsētiņā Ķīpsalā, Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē (EEF), Āzenes ielā 12/1 skolēniem būs iespēja uzzināt, kā ar sensoru palīdzību roboti redz un sajūt apkārtējo vidi un, izmantojot sensoros reģistrētos datus, spēj, piemēram, orientēties un pārvietoties telpā. EEF notiks arī praktiskās darbnīcas, ko vadīs RTU Robotikas kluba un Bērnu un jauniešu universitātes pārstāvji. Tajās ikviens apmeklētājs varēs izgatavot savu gaismas avotu, nelielu robotu vai saules fotoelementu un pārbaudīt, kā tie strādā. Būs arī iespēja doties ekskursijā uz RTU zinātniskajām laboratorijām, redzēt un izmēģināt darbībā 3D printeri, kā arī piedalīties īpašas ēnu teātra izrādes veidošanā.

Toties Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centrā no plkst. 11 līdz 16 RTU pārstāvji par gaismu sarunāsies ar sākumskolas bērniem. Kas ir redzamā un neredzamā gaisma? Kāpēc lietus laikā redzama varavīksne? Kā strādā TV pults un kā mediķi gaismas īpašības izmanto savā darbā? Kopīgi tiks meklētas atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem par gaismu mums apkārt, un praktiskajā darbnīcā bērni izgatavos ar gaismas īpašībām saistītu priekšmetu. Kādu? Tas pagaidām ir noslēpums.

RTU par Zinātnieku nakts pasākumiem parūpējusies arī reģionos. RTU Cēsu filiālē Piebalgas ielā 3 no plkst. 17 līdz 21 notiks radošās darbnīcas un eksperimenti. Apmeklētāji aicināti piedalīties gaismas objektu veidošanā, LED kuba programmēšanā, kā arī aplūkot dažādas saules enerģijas tehnoloģijas, smilšu lampu mākslu un ēnu teātri. Gaidāmas arī vairākas lekcijas: plkst. 17.30 «Stāsts par elektromotoriem», plkst. 18.15 «Lāzeru gaismas radīšana, specifika un pielietojums», plkst. 19 «Bioreaktors» un plkst. 20.30 «Energoelektronika enerģētikā».

RTU Zinātnieku nakts programmu veido sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju, SIA «Industry Service Partner», LNB, AS «Latvenergo» un Nacionālo Botānisko dārzu.

RTU Zinātniskās darbības projektu koordinācijas un informācijas nodaļa

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

22. septembris, 2015 plkst. 10:39

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi