RTU zinātnieki sadarbībā ar uzņēmumu «NeoZeo» izstrādājuši zaļās degvielas ražošanas iekārtu

17. marts, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki sadarbībā ar Zviedrijas kolēģiem un uzņēmumu «NeoZeo» radījuši inovatīvu iekārtu, kas ļauj biogāzi pārvērst biometānā – vienā no zaļākajām degvielām, ar kuras palīdzību ir iespējams ievērojami samazināt siltumnīcas gāzu emisijas un piesārņojumu. Pirmais auto, kas izmantojis 100% tīru un ekoloģisku Latvijā ražotu biometānu, šā gada martā jau piedzīvojis testa braucienu.

Iekārtas izbūvē un testēšanā RTU pārstāvēja Būvniecības inženierzinātņu fakultātes (BIF) Ūdens pētniecības laboratorijas un Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta pētniece Kristīne Ruģele, kā arī projekta zinātniskais vadītājs, BIF Ūdens inženierijas un tehnoloģijas katedras asociētais profesors, Būvzinātnes centra vadošais pētnieks Jānis Rubulis.

Viss biometāna ražošanas process ir realizēts Latvijā – gan biogāzes ražošana no vietējiem atkritumiem, gan attīrīšana līdz degvielas kvalitātes līmenim iekārtā. «Ja visu Latvijā saražoto biogāzi pārstrādātu biometānā, tad būtu iespējams aizvietot līdz pat 10 % dīzeļdegvielas. Turklāt, izmantojot biometānu, nevis benzīnu vai dīzeļdegvielu, automašīnas nobraukuma izmaksas varētu samazināt līdz pat 50 %,» uzsver K. Ruģele.

Biogāzes attīrīšanai izmantots uzņēmuma «NeoZeo» modelis «NeoBioGas-70»,kas ir pilnībā aprīkots ar nepieciešamajām iekārtām. Tās nodrošina biogāzes attīrīšanu no sērūdeņraža, mitruma un ogļskābās gāzes, saspiešanu līdz nepieciešamajam spiedienam, kā arī biometāna uzglabāšanu. Savukārt biometāna testēšanai izmantota automašīna ar rūpnieciski ražotu saspiestas dabasgāzes (compressed natural gas – CNG) un biometāna iekārtu. Auto ir darbināms ar benzīnu vai biometānu un, to pilnībā uzpildot, biometāna pietiek aptuveni 250 km.

Ideja par ierīci, kas ļautu biogāzi pārvērst par biometānu, radusies inženierim un pētniekam no Sanktpēterburgas Pjotram Vasiļjevam (Petr Vasiliev), uzņēmuma «NeoZeo»līdzdibinātājam un vadītājam. Viņu doktorantūras studijas aizvedušas uz Skandināviju. P. Vasiļjevs ar domubiedriem Stokholmas universitātes inovāciju centrā izstrādāja un ieguva patentu porainam materiālam un procesam, kā efektīvi atdalīt metānu no ogļskābās gāzes. Veicot tirgus izpēti, pētnieki sapratuši, ka vislabāk izgudrojumu tirdzniecībā varētu realizēt, pārstrādājot biogāzi biometānā, un to tālāk izmantot kā efektīvu degvielu automašīnām. Iekārtu izstrādāt un izmēģināt pētnieki nolēmuši Latvijā sadarbībā ar RTU zinātniekiem. RTU sadarbību ar «NeoZeo» uzsāka Vides, bioenerģētikas un biotehnoloģijas kompetences centra projektā.

Latvijā uzņēmumā līdzekļus investēja riska kapitāla fondu pārvaldītājs «Imprimatur Capital Fund Management» (http://www.icfm.lv/). Zviedrijā «NeoZeo» saņēma finansiālu atbalstu «Life» projektā «Biogas XPOSE» (http://www.biogasxpose.eu/).

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

17. marts, 2016 plkst. 11:22

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi