RTU zinātnieki pēta iespējas iegūt zivju eļļas no ražošanas atkritumiem un blakusproduktiem

4. jūlijs
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki izstrādā tehnoloģiju, kā no pārtikas vai rūpniecības atkritumiem iegūt eļļu barībai ar omega-3 taukskābēm tām zivīm, kuras tiek audzētas nebrīvē. Tām dabiski neveidojas šīs taukskābes, kuru dēļ šo vērtīgo produktu iesaka lietot uzturā, par to 4. jūlijā vēsta LNT raidījums «900 sekundes».

«Pašlaik zivju barības ražotāji plaši izmanto proteīnus un eļļas, kas iegūti no lauksaimniecības augiem, piemēram, sojas un rapša, taču tajos nav omega-3 taukskābes,» klāsta sižetā. RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta pētnieks un doktorantūras students Krišs Spalviņš skaidro, ka RTU pētnieki šo problēmu mēģina risināt, meklējot alternatīvus avotus eļļām, kuras būtu bagātas ar omega-3 taukskābēm, lai beigās galaprodukts – zivis no akvakultūrām, būtu ar augstvērtīgāku uzturvērtību. 

Interesi par šo tehnoloģiju jau izrādījuši vairāki ražošanas uzņēmumi. Potenciāli produkts varētu ieinteresēt arī zvejniekus, zivju barības ražotājus, zivju eļļas un zivju miltu ražotājus, kā arī zivju fermu īpašniekus, vēsta sižetā.

LNT ziņu 2019. gada 4. jūlija sižets
 

Kopīgot rakstu

Universitāte

Informācija par rakstu

Raksta autors

RTU Sabiedrisko attiecību departaments

Publikācijas datums

4. jūlijs plkst. 11:25

Līdzīgi raksti

Ziņas

_