RTU TDA «Vektors» vadītājs Uldis Šteins koncertā nodod vadības grožus horeogrāfei Dagmārai Lejai

9. decembris, 2015
.
.
.

Ar milzu ovācijām zālē un skatītāju sirsnīgiem aplausiem krāšņā deju koncertā atzīmēta Rīgas Tehniskās universitātes Tautas deju ansambļa (RTU TDA) «Vektors» vadītāja Ulda Šteina 80 gadu jubileja un 55 gadi kolektīvā. Koncertā U. Šteins simboliski nodeva kolektīva vadības grožus jaunajai, talantīgajai horeogrāfei Dagmārai Lejai. Koncerts notika 7. decembrī Latvijas Nacionālajā teātrī.

Koncerta pirmajā daļā TDA «Vektors» sadejoja ar Latvijas Universitātes TDA «Danci» un Latvijas Lauksaimniecības universitātes TDA «Kalvi» – kolektīviem, ar kuriem saistīta arī paša U. Šteina profesionālā pilnveidošanās tautas dejā latviešu tautas dejas vecmeistara Harija Sūnas vadībā. Tādēļ šajā daļā tika dejotas vairākas dejas, kuras savulaik ar kolektīviem dejojis pats U. Šteins, arī deja «Meita puišus dancināja», ko U. Šteins dejojis gan «Danča», gan «Kalves» sastāvā, kā arī par «Vektora» deju himnu dēvētā H. Sūnas deja «Kurzeme».

Savukārt koncerta otro daļu bagātināja «Vektora» pēdējo piecu gadu laikā projektos un koncertos iepazītie deju skolas «Dzirnas» dejotāji un Agra Daņiļeviča jaunās horeogrāfijas, kuras iemīļojuši vektorieši. Pirmizrādi deju grupas «Dzirnas» izpildījumā piedzīvoja arī D. Lejas un R. Dzelmes veidotā oriģināldeja «Kas tur auga aiz ezera», kas tapusi, savienojot hip-hopa un tautas dejas elementus, un «Vektora» izpildījumā D. Lejas jauniestudētā deja «Salniņa».
RTU rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis, pēc koncerta sveicot U. Šteinu nozīmīgajā jubilejā un sakot paldies par viņa mūža ieguldījumu TDA «Vektors» vadīšanā, viņam pasniedza RTU Goda darbinieka Zelta zīmi un apliecinājumu tai. Toties «Vektora» jaunākās paaudzes kolektīvs U. Šteinam uzdāvināja pašu veidotu ordeni, ko piešķir tad, ja «kāds kolektīvu vadījis 55 gadus un vairāk», un pauda cerību, ka šādu ordeni kādreiz nākotnē varētu saņemt arī D. Leja. Savukārt RTU Kultūras centra direktore Asja Visocka U. Šteinu sveica kā savu deju skolotāju un kolēģi.

Kultūras ministrijas vārdā U. Šteinu sveica Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte un dejas mākslas eksperte Maruta Alpa, pasniedzot Atzinības rakstu «par ilggadēju radošu ieguldījumu tautas skatuviskās dejas mākslā un deju tradīcijas saglabāšanā». «Uldi, lai viss plūst un mainās! Tava mīlestība uz deju gan nemainās — tā kļūst aizvien dziļāka un dziļāka. Par to tev mūsu mīlestība,» pauda M. Alpa.

Savukārt Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes priekšniece Baiba Šmite un  Rīgas deju kolektīvu virsvadītāja Ingrīda Saulīte U. Šteinam pasniedza Rīgas domes Atzinības rakstu «par ilggadēju un profesionālu darbu un mūža ieguldījumu latviešu tautas dejas mākslas attīstībā». «Paldies par kultūras vērtību saglabāšanu! Vērtību, kas ir svarīgas mūsu tautai. Es jūs godinu kā izcilu meistaru, kā lielisku pedagogu!» sacīja B. Šmite. 

«Paldies «Vektora» un citu kolektīvu dejotājiem visā Latvijā, ar kuriem man bijis gods un patikšana pastrādāt! Paldies RTU un visiem tās rektoriem! Paldies daudzajiem deju kolektīvu vadītājiem, virsvadītājiem, aktieriem, mūziķiem, režisoriem – simtiem cilvēku. Visus nenosaukšu. Paldies visiem, ar kuriem man bijis tas gods strādāt!» pateicībā pauda U. Šteins.

Koncerta laikā vētrainu aplausu un skatītāju viedtālruņu zibspuldžu pavadībā D. Leja no U. Šteina saņēma simbolisku stafetes kociņu. Par ceremonijas atraktivitāti bija parūpējies A. Daņiļevičs, D. Lejas deju skolotājs. «Vektora» vidējās paaudzes dejotāji D. Lejai novēlēja vadīt «Vektoru» ar augšupejošu līkni, kā arī neizsīkstošu dejotāju mīlestību. Savukārt jaunākās paaudzes vektorieši, kuru vadības grožus D. Leja pārņēma, uzsvēra, ka ar viņiem nav viegli, tādēļ uzdāvināja stabuli, kas spēj iemācīt dejot pat Lutausim. Savukārt A. Visocka D. Lejai vēlēja drosmi, spēku, mīlestību un saules mūžu «Vektoram».

Koncertu vadīja Latvijas Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa. Režisors – Valdis Lūriņš, producente — A. Visocka. Koncerta mākslinieciskie vadītāji – U. Šteins un D. Leja. Koncertā piedalījās ap 200 dejotāju.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

9. decembris, 2015 plkst. 15:51

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi