RTU radīts robots – govju galda kārtotājs

1. marts, 2016
.
.
.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieki asociētā profesora Agra Ņikitenko vadībā izstrādājuši robotu, kas pārvieto un sakārto barību tā, lai liellopi spētu tai piekļūt nepārtraukti. Barības kārtotājs padara fermas darbību efektīvāku un ļauj ietaupīt cilvēka darba laiku.

RTU tapušais gandrīz 200 kilogramus smagais robots pilnībā aizstāj cilvēka roku darbu, jo ar iekārtas rotējošo virsmu iespējams vienmērīgi novietot barību liellopiem aizsniedzamā attālumā, nodrošinot tai nepārtrauktu piekļuvi.

Robota darbību nav jāuzrauga, jo tas spēj orientēties telpā ar speciālu griestu marķieru palīdzību un automātiski dodas uzlādēties. Īpaša programmatūra nodrošina ierīces saziņu ar citiem, līdzīgiem robotiem, ar kuriem iespējams sistēmu papildināt, lai ātrāk paveiktu darba uzdevumu lielās teritorijās. Robota darbību ir viegli konfigurēt, jo sistēma nodrošina datu savākšanu un uzkrāšanu, kas palīdz pielāgot un uzlabot darba uzdevumu realizēšanu.

Barības kārtotājs ir kompakts un vienkārši integrējams saimniecībā. Lai to izmantotu, nav nepieciešams fermu pārbūvēt. Robots darbojas klusi, nodrošinot zemu mājlopu stresa līmeni, kas pozitīvi ietekmē piena ražošanas apjomu.

A. Ņikitenko atzīst, ka «izstrādātais robots ir lielisks piemērs RTU sadarbībai ar uzņēmumiem — gan ar Latvijas piensaimniekiem, gan jaunu produktu attīstītājiem, tādejādi pārnesot RTU radītās tehnoloģijas tieši tur, kur tās nepieciešamas ikdienā».

RTU spinn-off uzņēmuma «Robotic Solutions» pārstāvji atzīst, ka piena ražotāji ir izrādījuši lielu interesi par šāda tipa robotiem. Uzņēmums paredz, ka jau rudenī govju galda kārtotāji palīdzēs veikt ikdienas darbu vairākās Latvijas piena ražotāju fermās.

Kopīgot rakstu

Informācija par rakstu

Publikācijas datums

1. marts, 2016 plkst. 10:52

Līdzīgi raksti

Universitāte

Jaunumi